Darován Británii, nebo ukraden? Indický soud řeší spor o slavný diamant Koh-i-noor

Nejvyšší indický soud řeší spor o nejslavnější diamant na světě Koh-i-noor. Jeho navrácení z Británie do Indie požaduje nevládní organizace All India Human Rights & Social Justice Front. Podle indické prokuratury ale diamant v 19. století nebyl ukraden, ale byl jí darován. Drahý kámen je mimo jiné součástí britských korunovačních klenotů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na veřejnosti se diamant naposledy objevil na rakvi královny matky při pohřbu v roce 2002

Na veřejnosti se diamant naposledy objevil na rakvi královny matky při pohřbu v roce 2002 | Zdroj: ČTK

"Byl darován dobrovolně Randžítem Singhem Britům jako kompenzace za pomoc v sikhských válkách. Koh-i-Noor není kradeným předmětem," uvedl podle britského listu The Guardian před soudem zástupce generálního prokurátora Randžít Kumár.

Indické ministerstvo kultury Kumarovo stanovisko popřelo, a prohlásilo, že vláda udělá vše proto, aby diamant dostala zpět.

Podle britského předsedy vlády Davida Camerona by se jeho vrácení mohlo stát nebezpečným precedentem.

„Problém s podobnými otázkami je, že pokud bychom jednou řekli ano, pak bychom také někdy mohli najít Britské muzeum prázdné. Takže vás musím zklamat,“ řekl v roce 2010 indickým médiím premiér Cameron s odkazem na britskou koloniální minulost.

Závěr indického nejvyššího soudu tedy nebude mít na rozhodování Velké Británie žádný vliv. V minulosti si ho podobně nárokoval i Pákistán, Afghánistán nebo Írán.

Paňdžábský vládce Randžít Singh zemřel v roce 1839 a podle některých zdrojů diamant odkázal hinduistickému chrámu. Podle jiných ho zdědil jeho syn, který ho jako desetiletý v roce 1849 spolu s královstvím postoupil Britům. Historické území Paňdžáb je dnes rozděleno mezi Pákistán a Indii.

Diamant Koh-i-noor patřil ve své době mezi největší diamanty světa. Jeho jméno pochází z perštiny a znamená Hora světla. Nalezen byl asi ve 13. století.

Indie, Írán, Británie

Původně patřil indickým sultánům, pak ho získali vládci dnešního Íránu, než se dostal zpět do Indie. A právě tam ho v polovině 19. století získala britská královna Viktorie. Původně ho nosila jako součást náramku.

Do koruny byl poprvé zasazen v roce 1902 před korunovací královny Alexandry, manželky Edwarda VII. Devět let nato byl vložen do koruny královny Marie a konečně v roce 1937 do koruny Alžběty, matky dnešní britské královny. Na veřejnosti se naposledy objevil na rakvi královny matky při pohřbu v roce 2002.

Diamant Koh-i-Noor (replika) | Foto: Wikimedia Commons Chris 73 CC BY-SA 3.0

Pokud by se stal králem princ Charles, měla by diamant veřejnost vidět v koruně na hlavě jeho manželky Camilly. Diamant je také součástí výstavy korunovačních klenotů v londýnském Toweru.

Lidé si název diamantu často spojují s českou firmou Koh-i-noor. A ne náhodou. Továrník Jindřich Waldes tuto firmu původně na drobné kovové výrobky, například na spínací knoflíky nebo vánoční ozdoby, pojmenoval právě po slavném indickém diamantu.

Státy se o diamant přou i přesto, že podle pověry nosí 105karátový drahý kámen smůlu kvůli své dlouhé a krvavé historii.

Pavlína Nečásková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme