Kupkův obraz Formes allongés v Paříži vydražil za 42,3 milionu korun

V dražbě aukční síně Christie's se ve čtvrtek v Paříži prodala raná malba českého malíře Františka Kupky za 1,56 milionu eur (42,3 milionu Kč). A to bez poplatků, který podle portálu síně činí 20 procent vydražené částky. Dražba výrazně předčila očekávání, protože odhadní cena Kupkova obrazu Formes allongées (Ležící formy) byla 800.000 až 1,2 milionu eur (21,6 až 32,4 milionu korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Kupka - Formes allongées

František Kupka - Formes allongées | Foto: repro

Aukce ale nepřekonala prodejní cenu Kupkova obrazu Étude sur Fond Rouge (Studie na červeném pozadí), který v roce 2013 v Londýně našel kupce za více než 62 miliony Kč včetně poplatků, což je stávající rekord za Kupkovo dílo. Po čtvrteční aukci se bude další Kupkovo dílo dražit v listopadu - švédská aukční síň nabízí mnohokrát reprodukované a taktéž rané dílo L'Envolée (Vzlet).

František Kupka byl český malíř, grafik a ilustrátor, který patřil k zakladatelům moderního abstraktního malířství.
- Narodil se 23. září 1871 v Opočně. V Dobrušce se vyučil sedlářskému řemeslu, ale malířský talent jej dovedl na pražskou Akademii výtvarných umění (AVU) a později až do Paříže. Během tamních výtvarných studií se živil malováním plakátů, vyučoval náboženství a dokonce vystupoval jako spiritistické médium. Kolem roku 1903 se poprvé mezinárodně proslavil publikací satirických kreseb.
- Vztah Kupky k hudbě se podílel na vzniku a realizaci nového výtvarného směru - orfismu, tedy směru, který přibližuje malířství jiným uměním (hudba, poezie). Byl průkopníkem nefigurativní malby založené na působení barvy - v jeho kompozicích námět nehraje téměř žádný význam, rozhodující je skladba barev a linie.
- V roce 1914 odešel Kupka dobrovolně na frontu první světové války, v bitvě u řeky Aisne byl raněn. Za své zásluhy získal hodnost kapitána a pomáhal organizovat československé legie ve Francii po návratu do Paříže, kde založil takzvanou Českou kolonii. Po válce byl jmenován profesorem pražské Akademie, kde v roce 1920 také přednášel. Rovněž později v Paříži přednášel československým stipendistům.
- Zemřel 24. června 1957 na pařížském předměstí Puteaux.

Obraz Formes allongées vznikl v rozmezí let 1912 a 1914. Pochází z privátní lucemburské kolekce, do níž bylo zakoupeno přímo od autora. Veřejnosti poté bylo představeno jen jednou, v roce 1965 na výstavě současného umění ze soukromých lucemburských sbírek, v jejímž katalogu je i reprodukováno. Agentura Artplus uvádí, že práce pravděpodobně nebyla neznámá ani českému prostředí. Obraz byl zřejmě vystaven na částečně prodejní Kupkově retrospektivě v roce 1946 v Mánesu. V katalogu je olej totožných rozměrů, pocházející z roku 1919 a nazvaný Studie: tvary vytažené.

Desátá léta 20. století, kdy Kupka hledal své pojetí abstraktní malby, jsou obecně považovaná za nejsilnější, s čímž koresponduje i cena děl z této doby v případě jejich prodeje. Za zásadní Kupkova díla, jež se zároveň považují za jedny z prvních abstraktních maleb vůbec, platí jeho Amorfa - Dvoubarevná fuga a Amorfa - Teplá chromatika, které autor v roce 1912 vystavil na Podzimním pařížském saloně. Oba jsou nyní na českém území - Fuga ve sbírkách Národní galerie v Praze, která díky odkupu děl z restituované Waldesovy sbírky vlastní reprezentativní Kupkovu kolekci. Amorfa - Teplá chromatika je ve sbírce Muzea Kampa.

Rarita na trhu

Rané Kupkovy malby jsou dnes na mezinárodním aukčním trhu raritní. S výjimkou obrazu Tvar modré, který před čtyřmi lety dražila společnost Adolf Loos Apartment and Gallery, aukční prodeje zprostředkovávala vždy některá z poboček Christie’s nebo Sotheby’s. Tvar modré má rekord českých aukcí; včetně provize se prodal za za 57,42 milionu korun.

V 90. letech prošly zahraničními dražbami tři Kupkovy oleje a již tehdy konečné ceny přesahovaly ty odhadní. Když se jeden z nich znovu objevil na aukci českého umění manželů Hascoe v roce 2011, zájemce za něj tehdy musel zaplatit téměř pětinásobnou částku než v roce 1999. Šlo o obraz Pohyb, který se prodal za 35,5 milionu korun, se všemi poplatky se suma vyšplhala ke 44 milionům korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme