Jeho díla navždy zůstanou metou fotbalových týmů - zemřel Silvio Gazzaniga, autor trofeje pro mistry světa

Zlatou sošku pro světové fotbalové šampiony si umí vybavit každý. Dva fotbalisté zvedající planetu Zemi se stali symbolem vítězství a kolegiality v tomto sportu. Její autor - italský sochař Silvio Gazzaniga, v pondělí zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Gazzaniga vytvořil trofej pro fotbalové mistry světa

Silvio Gazzaniga vytvořil trofej pro fotbalové mistry světa | Foto: Giuseppe Aresu

Jeho jméno většina lidí asi nezná, jeho tvorbu ale vídáme docela často. Vytvořil totiž slavné poháry pro sportovní vítěze. Umělcova díla dostávají fotbaloví a baseballoví mistři světa i šampioni Evropské ligy UEFA. Italský sochař Silvio Gazzaniga zemřel v 95 letech.

Milánský rodák začal sportovní medaile a poháry navrhovat už po druhé světové válce. Stal se uměleckým ředitelem a vedoucím sochařem firmy Bertoni. Proslavil se ale právě až slavnou trofejí pro fotbalové mistry světa.

A jak se k návrhu sochy dostal? V první řadě se o to zasloužil brazilský fotbalový tým. Tomu se totiž v 60. a 70. letech podařilo mistrovství světa vyhrát třikrát za sebou a podle pravidel FIFA si tak tehdejší trofej Julesa Rimeta mohli nechat už napořád.

Musela se tak hledat nová. Gazzanigův návrh zvítězil v konkurenci 53 dalších. K úspěchu zřejmě pomohl i sochařův otec. Synovi poradil, aby do FIFA poslal plastový model, protože porota nemůže jeho návrh pochopit jen z papíru.

Sochař před lety italskému deníku Corriere della Sera řekl, že zlatá soška dvou fotbalistů, kteří zvedají planetu Zemi, symbolizuje dynamiku sportu a radost z výhry. Toto poselství zůstalo podle tvůrce aktuální i po letech. Zlatou trofej získalo už jedenáct vítězných týmů fotbalového mistrovství světa.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme