Skláři v Železném Brodě na Jablonecku vyrábějí sarkofág pro dánský královský dvůr

Skláři v Železném Brodě na Jablonecku vyrábějí exkluzivitu světového formátu - obří skleněný náhrobek pro dánskou královnu. Tubus s odlitkem pro těla královny a prince bude dlouhý necelé 4 metry a vážit by měl po finálním broušení více než 4 tuny. Výroba sarkofágu trvala železnobrodským sklářům celé dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Lhotský na výstavě Sklotvar

Zdeněk Lhotský na výstavě Sklotvar | Foto: Lhotský, s.r.o

Zdeňka Lhotského a jeho tým si dánský dvůr nevybral náhodou. Železnobrodští skláři mají za sebou nejednu exkluzivní nabídku. Loni například dodávali skleněné plastiky do Gaudího chrámu Sagrada Familia ve španělské Barceloně.

„Umíme chladit větší kusy skla, tím pádem máme i obrovské pece, děláme opravdu velké zakázky. Náš rekord je zatím hranol skla, která měl 980 kilo, což je mimořádné,“ ilustroval Zdeněk Lhotský.

Bubliny ve tvaru královny a prince

„Tři velké kusy skla nahoře, tři velké kusy skla dole, mezi nimi budou dvě velké bubliny ve tvaru královny a prince,“ popsal, jak výtvarník vzhled sarkofágu.

Během tavby skleněných kusů jsou ve sklárně přítomni i soudní znalci, měří vnitřní pnutí, aby hotové kusy skla nepraskly. Výroba sarkofágu není jen umění, ale také chemie, fyzika a psychologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští skláři vyrábí sarkofág pro dánskou královskou rodinu. Tématem se zabývala Šárka Škapíková.

Prohra se skleněnou hmotou

Člověk musí být podle Lhotského připraven i na prohru s velkou skleněnou hmotou.

„Platí přímá úměra, že člověk je tak dobrý tavič, kolik má za sebou nepovedených kousků. Je to věc intuice, člověk si musí projít malým martyriem, než se vše naučí,“ řekl výtvarník.

Dánská královská rodina si objednala skleněný sarkofág, vyrobí ho česká firma

Číst článek

„Nejdříve se udělá skica, autor poté věci namodeluje, my skláři návrh jenom převedeme do skla. Proces trvá nejméně dva roky, především kvůli formám, které musí přirozeně vyschnout. Samotná tavba skla trvá tři a půl měsíce.“ nastínil sklář postup.

Sarkofág by měl být hotový na sklonku letošního roku.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme