Absurdita? Groteska? Ironie?

10. červen 2010

V galerii NoD, která se nachází v patře nad klubem Roxy, právě probíhá výstava děl deseti českých umělců s názvem Absurdita? Groteska? Ironie?. Otazníky jsou v názvu výstavy galerie NoD umístěny správně. Plakát se sám sebe ptá, zdali je tato výstava opravdu absurdní, groteskní a ironická. I přesto, že záměr kurátora galerie NoD Jiřího Machalického byl právě takovou výstavu uspořádat.

Absurdní, groteskní a ironické téma mapuje Machalický průřezem 10 českých autorů – od nejstaršího Kurta Gebauera přes Josefa Bolfa, Radima Labudu, Luďka Rathouského, Lenku Klodovou a další. Zejména její prvoplánově vtipná laminátová socha líbajícího se páru zasazeného v rohlíku, pojmenovaná párek v rohlíku, je velmi absurdní.
Poslechněte si rozhovor s kurátorem výstavy Jiřím Machalickým.

Výstava v galerii NoD navazuje na tradici české grotesky a stejnojmennou výstavu, která proběhla před více než 20 lety. Od těch dob se příliš nezměnilo, ale absurdita, groteska a ironie v českém uměleckém prostředí kulminuje více než v obrazech zmíněných autorů. Jedná se o přízemní pohled na grotesku samotnou. A v čem spočívá ironie a absurdita? Zřejmě i v použití obličeje Karla Schwarzenberga na plakát výstavy. Ten má podle kurátora souvislost s obrazem Václava Stratila Volím KSČM.

Václav Stratil společně s Václavem Girsou jsou nejvíce ironickými a groteskními autory. Jejich práce do koncepce výstavy zapadají. Srší absurdností i ironickým vtipem, což se u ostatních vystavených děl nedá jednoznačně posoudit. A možná v tom je právě ta velmi jemná a citlivá absurdita, ironie a groteska Jiřího Machalického. V tom je absurdita, ironie a groteska celé výstavy, která potrvá do 4. července.


autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio