Olomoucká katedrála přichystala speciální prohlídky pro nevidomé

Léto doslova nabádá k cestování. Prohlídka zámku, návštěva výstav nebo botanických zahrad ale nemusí být samozřejmostí pro lidi, kteří žijí s nějakým handicapem. Především na zrakově postižené mysleli v Olomouci. Tamní katedrála sv. Václava nabízí až do září nevidomým návštěvníkům speciální sobotní prohlídky zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CZN 100404 - Románský biskupský palác v Olomouci - okno

CZN 100404 - Románský biskupský palác v Olomouci - okno

Olomoucká katedrála stojí na Václavském náměstí. Její základy na dómském návrší položil asi kolem roku 1100 kníže Svatopluk. Vysvěcená byla roku 1131 biskupem Jindřichem Zdíkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

V olomoucké katedrále natáčela Radka Kvasničková a Kateřina Rózsová.

Zdíkova románská basilika byla trojlodní s dvěma menšími věžemi. V průběhu staletí bazilika procházela mnoha slohovými úpravami. Její současná monumentální podoba je novogotická. A právě katedrála se teď netradičně otevírá i zrakově handicapovaným. K dispozici jim bude i speciální průvodce.

„Je možnost navštívit hlavní loď, presbytář, kapli pod věží, chórovou kapli. A dále je částečně zpřístupněna velká jižní věž a to až po zvony. Jde nám o jeden zvon, o zvon svatého Václava, což je největší zvon na Moravě a druhý největší v České republice. Na zvon si mohou nevidomí nejen sáhnout, ale i lehkým ťuknutím zjistit, jaká je to síla, když takový zvon zní,“ vysvětluje Miroslav Výmola, z farnosti svatého Václava, která prohlídky organizuje.

Zlomky z depozitáře katedrály

Na nevidomé čeká v chórové kapli chrámu i haptická výstava, která nevidomým představí významné kněžské osobnosti katedrály.

„Pokud se něco z pozůstalosti kněží dochovalo, tak to jsou tištěné papíry a podobně. Takže v podstatě věci, které pro osobu se zrakovým handicapem nemají moc význam. Proto jsme přišli na to, že to můžeme částečně obejít tím, že nevystavíme přímo věci z pozůstalosti kněží, ale věci z doby, ve kterých ta či ona osoba žila,“ podotýká Výmola.

Nevidomí si tak mohou osahat řadu významných zlomků z depozitáře katedrály. „Z doby románské je vystaven fragment románského okna, dále zlomek známého reliéfu klanění tří králů a další. Z doby kardinála Furstenberga, který nechal katedrálu přebudovat do neogotické podoby, tedy do dnešní podoby, jsou vystaveny neogotické fiály,“ doplňuje Výmola.

Speciální prohlídky pro nevidomé s vyškoleným průvodcem jsou zdarma a konají se každou sobotu od devíti ráno do pěti odpoledne. Domluvit se ale dá i mimo tento den. Prohlídky budou probíhat až do konce turistické sezóny, tedy do konce září 2010.

Radka Kvasničková, Kateřina Rózsová-Horálková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme