Vědci nově prozkoumali stínování tváře Mony Lisy

Vědci se znovu zaměřili na slavný obraz Leonarda da Vinciho Mona Lisa. Tentokrát zkoumali rentgenem stínování tváře. A média mají znovu důvod mluvit o záhadném úsměvu ženy na portrétu. O analýze francouzských odborníků Philippa Waltera a Laurence de Viguerie píše časopis Angewandte Chemie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mona Lisa

Mona Lisa | Foto: public domain

Vědci chtěli zjistit, jak malíř docílil jemných přechodů od tmavých tónů ke světlým, a popisují tenounké vrstvy glazury a pigmentu. Walterův tým už zkoumal sedm Leonardových děl a teď prý zjistil nové informace o technice renesančních mistrů, které se říká sfumato.

„Sfumato se do češtiny občas trochu nepřesně překládá slovem šerosvit. Jde o renesanční techniku, kdy malba působí dojmem, jako bychom se na ni dívali skrze tenký hedvábný šátek nebo lehkou vrstvu kouře,“ řekl šéfredaktor časopisu Art+Antiques Jan Skřivánek.
Podstatou sfumata je neznatelná kresba. Modelace tváře či detailů je plynulá, barvy a stíny jemně přecházejí jeden v druhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Skřivánek v pořadu Svět o jedné na Rádiu Česko o nové technologii zkoumání obrazů.mp3

„Nejčastěji bylo tohoto efektu dosahováno tím, že se střídaly různé vrstvy světlých a tmavých pigmentů a laků,“ uvedl Jan Skřivánek.

Výzkum podle něj není zajímavý ani tak tím, co odhalil, ale jak byl proveden. Většinou když se zkoumá malba, tak se odebere mikroskopický vzorek, na jehož základě jsou vědci schopni rozlišit jednotlivé vrstvy laků a pigmentů.

„Tato technologie ale spočívá v tom, že rentgenový paprsek je promítán na obraz a z jeho odrazu, jak se lomí v jednotlivých vrstvách, jsou vědci schopni stanovit rozvrstvení pigmentů a laků, včetně složení použitých barev a pojidel, což je velice cenné v tom, že je to nedestruktivní technologie,“ doplnil Jan Skřivánek.

Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme