Tchajwan poprvé zapůjčí část kulturních sbírek do Číny

Obyvatelé Čínské lidové republiky poprvé spatří kulturní předměty z dob bývalé Říše středu uschované na Tchajwanu. Jejich zapůjčení je dalším potvrzením zlepšení vztahů mezi Pekingem a Tajpejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstupní brána do čínského kláštera

Vstupní brána do čínského kláštera | Foto: Robert Mikoláš

Národní tchajwanské muzeum ukrývá největší poklady dokumentující více než pětitisíciletou historii Číny od roku 1949. Tehdy je na ostrov po porážce v občanské válce s komunisty převezl Čankajšek.

Portrét generála Koxingy ze 17.století a další artefakty zamíří už příští rok na výstavy do dvou čínských galerií v provinciích Chu-pej a Fu-ťien. Opačným směrem poputuje na sto uměleckých předmětů do Tajpeje, kde si je obyvatelé ostrova budou moci prohlédnout od letošního listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Tchajwan poprvé zapůjčí část kulturních sbírek na výstavu do Číny.

Jak prohlásili představitelé Národního muzea v Tajpeji, vše probíhá v souladu s politikou současné vlády snažící se o maximální zlepšení vztahů s Pekingem, tedy nejen v ekonomické oblasti.

Poprvé po více než 60 letech tak Tchajwan zapůjčí část svých sbírek do Číny, v minulosti nic takového nebylo možné, protože komunistická vláda v Pekingu od nástupu k moci v roce 1949 požaduje navrácení všech údajně uloupených sbírek.

Mnozí experti v této souvislosti ovšem namítají, že kdyby nebyly Čankajškem převezeny na ostrov, těžko by se dochovaly až do dnešních dnů. Za nechvalně proslulé kulturní revoluce by je totiž příslušníci rudých gard Mao Ce-tunga s největší pravděpodobností zlikvidovali.

I díky tomu se návštěvníci z celého světa mohou na začátku 21.století kochat pohledem na některý z celkem 655 tisíc uměleckých předmětů, které muzeum v kopcích za hlavním městem Tajpejí ukrývá. A mnohé z nich má člověk možnost spatřit jen jednou za život.

Ředitel Národního muzea, mimochodem jednoho z pěti největších na světě, je však stále opatrný a případné zápůjčky do Číny si chce pojistit poskytnutím garancí, že budou vráceny. Zatím takovouto jistotu nemá, i proto do provincií Chu-pej a Fu-ťien poskytne jen obrazy a další díla, která nikdy netvořila součást Zakázaného města v Pekingu.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme