V Národním muzeu začíná výstava Staré pověsti české

Národní muzeum otevírá poslední velkou výstavu před rekonstrukcí hlavní budovy. Jmenuje se ‚Staré pověsti české‘ a na návštěvníky čekají stovky exponátů. Můžete se na ní seznámit s celou českou mytologií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní muzeum a socha sv. Václava

Národní muzeum a socha sv. Václava | Foto: Hynek Bulíř

„Ukazuje všechny doklady, obrazy, knihy, grafiky, ale také historickou archeologickou realitu z šestého až devátého století. Hlavním poselstvím výstavy je, že není důležité, jak mýty vznikly či zda jsou založené na nějakých skutečnostech, oni se totiž během těch století samy staly skutečností,“ řekl komisař výstavy Petr Mašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kurátor výstavy Staré pověsti české Petr Mašek

„Kromě materiálů z Národního muzea využíváme i sbírek Národní galerie, Národního památkového ústavu, Národního technického muzea a mnoha dalších institucí,“ dodal Mašek.

Výstava je hodně interaktivní a soutěživá, přesto není jenom pro děti. Je možné si například potěžkat Bivojova kance nebo vystoupit na horu Říp. Je také možné na počítači sledovat stěhování národů ve skutečné historické podobě.

„Je ale také například možné změnit rozhodnutí praotce Čecha a odsunout náš národ na libovolné místo v Evropě,“ uvedl kurátor Mašek.

Výstava Staré pověsti české bude v Národním muzeu otevřena do šestého července příštího roku.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1, Lenka Jansová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme