Náročná obnova zahrady Müllerovy vily se dočkala ocenění

Zahrada kolem Müllerovy vily v pražských Střešovicích získala ocenění „Trend Award – Building with Green“ v mezinárodní soutěži pro historické zahrady. Komise v této kategorii hodnotí projekt obnovy zahrady a dlouhodobou údržbovou péči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Müllerova vila / Architekt: Adolf Loos, Karel Lhota, 1928-1930 ( Slavné pražské vily ), foto: Jiří Podrazil

Müllerova vila / Architekt: Adolf Loos, Karel Lhota, 1928-1930 ( Slavné pražské vily ), foto: Jiří Podrazil | Foto: Press kit

Proč byly kvality zahrady vyzdviženy daleko později než zrekonstruovaná vila architekta Loose, vysvětluje náměstkyně ředitelky Muzea hlavního města Prahy Miloslava Hrdličková, která za Prahu ocenění přebírala.

„Asociace ELCA sdružuje 22 evropských svazů a každé dva roky dělá hodnocení v jedné ze členských zemí. To znamená, že my jsme zatím prostě nepřišli na řadu.“

Zahrada navazuje na takzvaný „round plan“ architekta Loose, který se v zahradě projevuje. „Loos sice tvrdil, že ornament je zločin, ale zahradní architekti určité ornamenty připustili – je zde mnoho zídek, čili prostorově je zahrada velmi pestrá. Dominuje také barevnost a pestrost rostlin,“ popisuje Hrdličková.

Zahrada odpovídá stavu ze 30. let

Obnova zahrady byla podle ní náročná. Odstranily se nálety, ošetřily se dřeviny, které přežily. Došlo k obnově kamenného zpevnění svahu a kamenných zídek.

„Poté se vysazovaly rostliny v druhové skladbě odpovídající původnímu návrhu. Zahrada je skutečně vrácena do podoby z poloviny 30. let,“ tvrdí Hrdličková.

Vila od proslulého architekta Adolfa Loose se považuje za perlu světové architektury. Projekt zahrady vznikal současně se stavbou domu, jeho autory jsou tři významní zahradní architekti: Camillo Schneider, Karl Förster a Hermann Mattern.

Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme