Výstava "Play" Petra Nikla: Dotýkání se exponátů povoleno

Nová interaktivní výstava v pražském Mánesu s názvem Play, jejímž autorem je výtvarník Petr Nikl, není nic pro ty, kteří chtějí v galerii jen poklidně procházet kolem exponátů. Expozice slibuje dotýkání se vystavovaných přemětů. Hrát si s nimi, dotvářet je.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nikl

Petr Nikl | Foto: Marián Vojtek

Podle výtvarníka nemá být název direktivní, spíše má značit, aby lidé vstoupili do prostředí, které žije, kde se něco děje, a aby komunikovali se svým kreativním já.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Petrem Niklem o nové výstavě Play

V hlavní části Mánesa bude růst „Krystalýza“, jakási kolektivní krajina představ. „Bude tam prostě to, co lidé postaví, my jsme pouze navezli materiál, který čeká, až ho lidé začnou rozestavovat. Vyzvali jsme i lidi, aby přinášeli drobné věci, které nepotřebují,“ vysvětluje performer Petr Nikl.

Předchozí a podobná výstava Orbis Pictus se dostala i do zahraničí, putovala po českých centrech v cizině. Jak Nikl dodává, čeští návštěvníci a ti v cizině se neliší, hraví jsou všichni. „Není v nich žádný rozdíl, je to rovina, kterou máme všichni podobnou,“ říká umělec.

Před pěti lety představil Petr Nikl výstavu Zahrada fantazie a hudby na Expu v japonském Aichi. „S Japonci jsem měli výbornou zkušenost, i když jsou disciplinovaní a mají opačnou mentalitu, rozvířili mnoho různých her.“

Výstava Play se neomezí jen instalace, nabídne i koncerty a divadelní představení. Po koncertech budou mít diváci opět možnost zapojit se – mohou si zkusit hrát na vystavené nástroje. Výstava Play potrvá v pražském Mánesu do 31. ledna.

Tomáš Pavlíček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme