Před 25 lety byl objeven a zachráněn relikviář svatého Maura

Souhra náhod zachránila přesně před čtvrtstoletím jeden z nejvýznamnějších českých pokladů před vývozem do zahraničí. Relikviář svatého Maura nalezl tým kriminalistů po čtrnáctiměsíčním pátrání v zasypané podlaze zámecké kaple v Bečově nad Teplou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bacov nad Teplou - relikviář sv. Maura

Bacov nad Teplou - relikviář sv. Maura

Nález přišel na poslední chvíli. Dva dny nato totiž měly československé úřady podepsat s americkým obchodníkem Donaldem Douglasem smlouvu o tom, že si blíže neupřesněnou starožitnost bude moci ze země odvézt. Douglas za ni na ambasádě ve Vídni nabídl čtvrt milionu dolarů.

Tým vedený tehdejším šéfem odboru federální kriminální ústředny Františkem Maryškou dostal zdánlivě jednoduchý úkol: ověřit, že nejde o nic kradeného. Zpočátku neměli žádné informace, a tak ani případnému nálezu nepřikládali velkou vážnost či naději. Indicie sbírali nenápadně od samotného Douglase.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kriminalista František Maryška popisuje Radiožurnálu objevení relikviáře pod prkny zámecké kaple

„On na začátku, tuším, že již na ambasádě ve Vídni, řekl, že ta věc je přibližně 150 kilometrů od Norimberka. Takže my jsme v západních Čechách od Domažlic až po Cheb a Karlovy Vary dělali šetření. Nejdřív v archivech a ptali jsme se různých pamětníků,“ popisuje Maryška začátek pátrání.

„Postupem doby z různých indicií přibyly další. Třeba jsme se ptali, jestli tam už není na tom místě přehrada, jestli si je jistý, že ta věc tam je, protože on říkal, že je tam od druhé světové války. Odpověděl, že ano, že asi před rokem a půl to místo bylo v pořádku,“ vzpomíná.

V Bečově řekl kriminalistům tehdejší kastelán Karel Macek, že na hrad přijel někdo z rodiny původních majitelů. Právě oni důkladně ukryli vzácnou starožitnost při útěku před nacisty. Poté, co návštěvník velmi naléhal, aby se směl podívat do prostor, kde kdysi bydlel, kastelán ho do jinak nepřístupného objektu pustil.

Bečov | Foto: archiv Národního památkového ústavu

Policisté pak bojovali s časem. Psal se 5. listopad roku 1985 a smlouva měla být podepsána. Tenkrát si kriminalisté povšimli uvolněných prken v podlaze zámecké kaple. A poklad byl na světě.

„Suť propadala do jakési dutiny a když se ten otvor zvětšil jen rukama, tak na nás vykoukla jedna z těch křišťálových kuliček, které jsou na hřebenu relikviáře,“ vypráví Maryška nezapomenutelný okamžik.

Následovaly další tahanice, kde bude relikviář uložený a kdo ho zrestauruje. Nakonec se náročná oprava protáhla do roku 2002, kdy se bohatě zdobený artefakt vrátil na místo svého nálezu, na hrad Bečov nad Teplou. Tam je i vystaven.

Relikviář svatého Maura je po korunovačních klenotech považovaný za nejvzácnější českou památku.

Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme