Relikviář svatého Maura už je na Pražském hradě

Vzácný relikviář svatého Maura už je na Pražském hradě. Ze zámku v Bečově nad Teplou jej dnes přivezl speciální vůz chráněný policisty z Útvaru rychlého nasazení. Restaurátoři památku opatrně vybalili ze schránky a začali ji instalovat ve Vladislavském sále. Lidé se mohou na relikviář poprvé podívat ve středu, výstava potrvá do 27. února příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

převoz relikviáře sv. Maura

převoz relikviáře sv. Maura | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Relikviář je vyroben z pozlaceného stříbra a mědi. Osazen je dvěma sty drahokamy a vznikl v první třetině 13. století. Má obdélníkový tvar, asi 1,5 metru krát 0,5 metru a je 65 centimetrů vysoký. Horní část připomíná sedlovou střechu, uvnitř jsou ostatky svatého Maura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byl kastelán zámku Bečov nad Teplou Tomáš Wizovský

„Relikviář byl vyroben jako luxusní a exklusivní předmět. Dlouhou dobu byl uchován v benediktinském klášteře, se kterým sdílel dějiny. Zažil několikeré napadení, vypálení a zničení, ale relikviář byl vždycky jakoby zázrakem zachráněn nebo ukrýván. To pokračovalo i v pozdějších dobách. Do Bečova se dostává až roku 1888 a to tím způsobem, že vévoda Beaufort po Velké francouzské revoluci relikviář zakoupil a po velké výstavě v Bruselu jej přivezl na své nové panství v Bečově nad Teplou,“ popisuje historii relikviáře kastelán Wizovský.

Během 2. světové války byl relikviář ukryt pod podlahu hradní kaple, kde zůstal 40 let. Teprve před 25 lety byl relikviář za dramatických okolností znovuobjeven.

Románská památka je druhou nejvzácnější v Česku. Hned po korunovačních klenotech.

Michaela Vetešková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme