Aj Wej-wej zahajuje výstavu v Aténách, hlavním tématem je uprchlická krize

Aténské muzeum kykladského umění ode dneška hostí výstavu čínského umělce Aj Wej-weje. K vidění budou jeho starší práce, ale i nová díla zaměřená na uprchlickou krizi, která umělec vytvořil ve svém ateliéru na ostrově Lesbos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský umělec Aj Wej-wej

Čínský umělec Aj Wej-wej | Foto: Filip Jandourek

Evropa podle Aj Wej-weje selhala při řešení uprchlické krize. Na mysli má hlavně dohodu s Tureckem, na jejímž základě Řecko vrací běžence zpátky a nelíbí se mu ani to, že některé evropské země postavily na svých hranicích ploty.

„Vidím, jak Evropa reaguje. Myslím, že její přístup je ostudný a diskutabilní. V mnoha směrech jsou evropské postupy nelegální a nemorální. V očích politiků vidíte paniku a strach a oni tyhle pohnutky používají jako omluvu a zdůvodnění svých činů,“ říká Aj Wej-wej.

„Jednou se budeme stydět o tomhle období mluvit. Bude to úplně stejné, jako když se dnes bavíme o druhé světové válce a o tom, jak se zacházelo s tehdejšími uprchlíky,“ dodává.

Prvního Aj Wej-wejova díla si lidé všimnou ještě před tím, než do muzea vstoupí. Vlají na něm totiž tři nové vlajky. Je to řecká a evropská vlajka, obě vyvedené v bílé a zlaté barvě.

Stejné barvy najdeme i na třetím praporu, je tam ale i silueta syrského chlapce Aylana. Jde o syrského chlapečka, který se loni utopil a jehož tělo pak moře vyplavilo na tureckou pláž.

Exponáty v muzeu pak zahrnují díla inspirovaná uprchlickou krizí, jsou tam ale i práce ovlivněné muzejní archeologickou sbírkou. Umělec věří, že se jeho výtvory budou návštěvníkům líbit, a že si z výstavy něco odnesou.

„Vždycky se snažím lidem připomenout, čemu věřím a jaké názory zastávám. Není to vždycky snadné, protože abych jako umělec mohl něco vyjádřit, musím si k tomu vytvořit vlastní jazyk, jehož prostřednictvím mohu komunikovat s lidmi,“ popisuje.

Aj Wej-wej také na téma uprchlíků připravuje dokument, snímek začal natáčet loni v prosinci a už teď má prý asi 700 hodin materiálu.

Jsou tam záběry z ostrova Lesbos, přes který se do pevninského Řecka loni dostal skoro milion lidí. Aj Wej-wej ale točil také na řecko-makedonské hranici, v Gaze a na Západním břehu Jordánu.

Obsáhnout chce i dění v Afghánistánu a v Sýrii, možná se prý vydá také do Iráku. Všechna tato místa jsou podle něj pro budoucí dokument velmi důležitá.

Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme