Brusel vystavuje nejstarší zlatý poklad na světě. Zpřísnil bezpečnostní opatření

Nejstarší zlatý poklad na světě mají ode dneška možnost vidět návštěvníci Evropského parlamentu v Bruselu. Pochází z bulharské Varny a jde o vůbec nejstarší nalezené zlato opracované člověkem. Jeho hodnota je nevyčíslitelná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Michal Hartman

Evropský parlament nemá z hlediska bezpečnosti zrovna dobrou pověst. Bulharsko si proto vymohlo ještě přísnější bezpečnostní opatření, než jsou na podobných výstavách obvyklá.

Poklad nesmí například v Evropském parlamentu zůstat přes noc. Na několik hodin si ho proto z budovy odvezou speciálně vyškolení bulharští agenti.

Loni v říjnu nekontrolovaně pronikly do Evropského parlamentu desítky lidí. Byli to protestující Kurdové, kteří chtěli upozornit na svůj boj proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii.

Skandovali hesla, rozvinuli vlajky a obsadili jedno z centrálních míst budovy, to vše za nečinného přihlížení ochranky. Dav demonstrantů nemohlo pár lidí z bezpečnostní služby zvládnout.

Nebyl to ale první problém Evropského parlamentu s bezpečností. Některé banky mají v budově svoje pobočky, které někdo vykradl. Ne jednou, ale hned třikrát.

„Do banky přišel muž se zbraní v ruce a sebral všechny peníze, které měla pobočka zrovna v trezoru,“ popsal po jednom z přepadení mluvčí Europarlamentu Jaime Duch Guillot. Jak lupič zbraň pronesl přes bezpečnostní rámy, ale vysvětlit nedokázal.

Nejstarší zlatý poklad byl nalezen v bulharském městě Varna | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme