Christie's draží předměty s erotickou tematikou, včetně několika děl českých umělců

Umělecké předměty a díla s erotickým nádechem dnes draží londýnská aukční síň Christie's. Na dražbě se dají pořídit i díla českých umělců, třeba Jindřicha Štýrského, Františka Drtikola nebo Toyen. Jaké částky jsou kupci ochotní platit za české umění a čí dílo drží rekord?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Štyrský, Všudypřítomné oko, 1937

Jindřich Štyrský, Všudypřítomné oko, 1937 | Foto: Moravská galerie Brno

Díla českých umělců se na zahraničních aukcích objevují poměrně často. Například londýnská aukční síň Sotheby´s před týdnem dražila české avantgardní umění meziválečného období. K mání byly obrazy Emila Filly, Karla Teigeho nebo Marie Čermínové alias Toyen.

Právě její vrcholné dílo - Poselství lesa - mělo ambici stát se malířčiným aukčním rekordem. Jeho prodejní cena se odhadovala až na 35 milionů korun. Kupci ale nakonec tak velkou sumu nenabídli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak dobře se v dražbách prodávají díla českých umělců, zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

„Vzhledem k tomu, že to bylo pod dražebním limitem aukční síně, který si stanovili majitelé, zůstal obraz neprodán. To je asi největší překvapení. Myslím si, že tam se očekával nárůst ceny vyšší,“ řekla po dražbě šéfredaktorka časopisu Art+ Marcela Chmelařová.

Nejdražším dílem Toyen tak zůstává malba Spící z roku 1937, která se před pěti lety vydražila za 20 milionů korun. Český rekord to ale není. Pomyslné první místo v tomto žebříčku drží František Kupka a jeho Studie na červeném pozadí, která se prodala za víc než 60 milionů korun.

I když se českému umění na zahraničních dražbách daří, aukce věnované výhradně českým dílům jsou v rámci největších světových aukční síní stále velkou raritou.

„České umění zajímá většinou pouze české publikum. Bylo tomu tak vždy a pravděpodobně tomu tak bude i v budoucnu,“ vysvětlila Marcela Chmelařová.

A jak si díla českých umělců stojí na trhu s uměním v porovnání se zahraničními autory? Obecně nejúspěšnější je trojice Vincent Van Gogh, Pablo Picasso a Andy Warhol. Zřejmě nejvyšší sumu ale vydělalo dílo Hráči karet od Paula Cézannea. Katarská královská rodina ho prý koupila v přepočtu za víc než 4 a půl miliardy korun.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme