'Cobainův' fotograf Teller vystavuje v Rudolfinu, třeba snímky barevných talířů

Jako fotograf vždycky provokoval. Po jeho fotce v 90. letech toužily snad všechny tehdejší celebrity. Teď má německý umělec Juergen Teller výstavu v pražském Rudolfinu. Můžete si na ní prohlédnout fotky, které on sám považuje za podstatnější, tedy snímky o jeho dětství i o životě v protialkoholní léčebně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juergen Teller, Kurt Cobain, Plates/Teller No. 19, 2016, © Juergen Teller

Juergen Teller, Kurt Cobain, Plates/Teller No. 19, 2016, © Juergen Teller | Foto: Juergen Teller

V roce 1991 nafotil zpěváka Kurta Cobaina a jeho kapelu Nirvana a stal se slavným. Dnes německý fotograf hvězd Juergen Teller fotí to, co on sám chce. Říká, že už vydělal dost peněz na to, aby se zabýval tím, co pro něj má skutečný smysl.

„Jsou to třeba fotografie jeho vlastní matky, jeho dětí. Jsou to fotografie, které jsou vlastně vnitřně spojeny s jeho osobou,“ říká ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem Galerie Rudolfinum Petrem Nedomou o výstavě díla fotografa Juergena Tellera

Když Teller provázel novináře svou pražskou výstavou, vysvětloval jim, že prostor Rudolfina byl pro něj inspirativní. Než do něj svá díla umístil, vše si promyslel.

Stejně tak vytváří i své snímky. Než pořídí záběr, dlouho uvažuje nad tím, proč jej dělá, co jím chce říct, a předem si ho naplánuje.

Vytvořit sérii fotografií mu zabere hodně času. Spousta snímků mu nevyjde tak, jak by si on přál. Ty ale zásadně nevystavuje, protože si o nich myslí, že jsou hloupé, a raději je rychle vymaže.

Tellerovy slavné snímky na „tellerech“

Juergen Teller pracuje s digitálním fotoaparátem. Také rád zkouší různé způsoby a pak je překvapený, co ještě může objevit.

Teller své snímky nikdy nepřikrášloval a tím na sebe hlavně v polovině 90. let poutal pozornost. Svět módy a popových hvězd ukazoval tak, jak ho viděl - syrový a bez pozlátka. Na portrétech modelek nedělal retuše a nechával je pózovat v odvážných postojích.

Na výstavě můžete zhlédnout i Tellerovy nejnovější snímky - fotky barevných talířů, kdy si pohrál se svým jménem. Teller je totiž německy talíř. Na talíře nechal natisknout své nejslavnější snímky nebo dal úplně bílý porcelán do ruky modelkám.

V Rudolfinu jsou i Tellerovy snímky z protialkoholní léčebny, fotografie sebe s nejbližší rodinou i stylizované cykly, ve kterých se vrací do dětství.

Juergen Teller, Plates/Teller, No. 75, 2015, © Juergen Teller | Foto: Juergen Teller

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme