Designblok 2014 představí rekordní počet návrhářů. Tématem je hra

Praha bude až do neděle centrem užitého umění a módy. Začíná totiž Designblok, největší přehlídka svého druhu ve střední Evropě. Tématem 16. ročníku je hra, kromě současného designu bude k vidění i socialistické retro. Mezi více než stovkou tvůrců se letos představí řada návrhářů z Polska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Secesní hotel na Václavském náměstí se v rámci 16. ročníku Designbloku proměnil v Superstudio Evropa. Každý z pokojů představí některého z výrobců interiérového designu, nábytku, svítidel nebo doplňků

Secesní hotel na Václavském náměstí se v rámci 16. ročníku Designbloku proměnil v Superstudio Evropa. Každý z pokojů představí některého z výrobců interiérového designu, nábytku, svítidel nebo doplňků | Zdroj: ČTK

„Mezi členy kurátorské rady letos máme Agnieszku Jacobsonovou, která je významnou polskou kurátorkou, tak jsme měli možnost sem přizvat polskou špičku. A srovnání českého a polského designu bude velmi zajímavé,“ říká ředitelka akce Jana Zielinski.

Návštěvníci přehlídky se mohou těšit i na vlastní výrobu designových kousků.

„Vzpomínali jsme, jak jsme jako malí jezdili na sever Čech. Nacházeli jsme tam poklady zahrabané v písku, které tam vyhazovali z různých bižuterií. Tady tu vzpomínku jsme sem chtěli přenést,“ vysvětluje nad truhlami s pískem Daniel Pošta, polovina šperkařského dua Zorya.

„Zahrabali jsme tady různé věci od úplného braku až po zlato a diamanty. Lidé se tady s námi mohou hrabat v písku a s naší pomocí si udělat šperky a tím vznikne nová kolekce,“ přibližuje Pošta. Společně s kolegou Zdeňkem Vackem si budou z návštěvníků Colloredo-Mansfeldského paláce vychovávat konkurenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná přehlídka užitého umění a módy Designblok. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Vlčková

Jejich interaktivní výstava tak přesně zapadá do tématu 16. ročníku Designbloku, kterým je hra.

„Že jsme vůbec otevřeli tematické superstudio, je dáno také tím, abychom jenom neukazovali nové předměty, ale začali se bavit, k čemu ty předměty slouží, jaký má vlastně design dneska smysl – a tuto diskusi načali i nějakou hravou formou, protože věci se v Čechách berou strašně moc vážně,“ myslí si kreativní ředitel přehlídky Jiří Macek.

Letošní Designblok je vůbec největší v historii, nabídne více než stovku tvůrců ze 16 zemí Evropy. Růst ale podle pořadatelů není na úkor kvality.

Secesní hotel na Václavském náměstí se v rámci 16. ročníku Designbloku proměnil v Superstudio Evropa. Každý z pokojů představí některého z výrobců interiérového designu, nábytku, svítidel nebo doplňků | Foto: ČTK

„Designblok už vlastně přesahuje Českou republiku. Chtěli jsme ukázat český design nejenom v mezinárodním kontextu toho, že sem jezdí zahraniční designéři, ale i toho, že pozveme z okolních států opravdu reprezentativní výběr, co se tam v designu děje,“ dodává Jana Zielinski.

Designblok ovládne pět budov v centru Prahy. Návštěvníci přehlídky si tak budou moci prohlédnout i jindy nepřístupné prostory – například secesní budovy někdejšího Grandhotelu Šroubek na Václavském náměstí nebo bývalou školu v Mikulandské ulici.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme