FOTO a VIDEO: Signal festival počtvrté rozzářil Prahu. Některé instalace mohou lidé sami ovládat

Signal festival ve čtvrtek večer opět rozsvítil noční ulice a budovy v centru Prahy. Čtvrtý ročník nabízí celkem 23 světelných instalací a videomappingů. Hlavní město tak až do neděle obsadí pět obřích mimozemských bytostí. Pařížskou ulici zase oživí Monolith, který tvoří více než tři tisíce LED kuliček. Některé instalace navíc budou moct návštěvníci sami ovládat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Signal festival 2016. Instalaci Monolith v Pařížské ulici tvoří 3328 LED kuliček

Signal festival 2016. Instalaci Monolith v Pařížské ulici tvoří 3328 LED kuliček | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Letošní ročník Signal festivalu nejpřesněji vystihuje slovo různorodost. „Loňský ročník byl charakteristický spíše intimnějšími instalacemi, s temnějším odstínem. Letos jsme se rozhodli udělat Signal barevný a různorodý,“ přibližuje ředitel festivalu Martin Pošta.

Loni na světelnou show zavítalo celkem 400 tisíc diváků, předloni to bylo téměř půl milionu. Také letos organizátoři doufají v podobně velkou návštěvnost. „Na festivalu pracujeme celý rok a samozřejmě naší největší odměnou je zájem a radost diváků,“ dodává Pošta.

Prosby organizátorů festivalu na několikahodinové vyloučení dopravy ale Praha nevyslyšela. Nicméně v místech, kudy se budou návštěvníci pohybovat, musí řidiči snížit rychlost na 30 kilometrů v hodině, a to v době konání festivalu. Kvůli plynulejšímu provozu organizátoři stejně jako loni doporučují jeden směr trasy.

Dvacet tři instalací od umělců z jedenácti zemí světa se rozsvítí každý den od čtvrtka do neděle, a to vždy mezi 19. hodinou a půlnocí. A co mimo jiné návštěvníci uvidí?

Jedním z nejvýraznějších symbolů letošního Signal festivalu budou humanoidi australské umělkyně Amandy Parer. Zářící bílé postavy se pyšní výškou od osmi do dvanácti metrů a Prahu obsadí rovnou na pěti místech. Česko uvidí instalaci Fantastic Planet jako první země v Evropě.

Signal festival 2016. Instalace Fantastic Planet na Karlově náměstí | Foto: Anna Kottová

Čtyřmetrový světelný Monolith najdou návštěvníci v Pařížské ulici před hotelem Intercontinental. Tvoří ho přesně 3328 LED kuliček. Každá z nich má v sobě jedinečnou programovou informaci a dohromady vypráví světelný příběh doprovázený hudbou bosenského hudebníka DJ Billaina.

Při tvorbě audiovizuálního objektu s názvem Dron~list se Jakub Nepraš inspiroval stroji Leonarda da Vinciho. Proměňující se videomalba na Kampě má připomínat impresionistické obrazy, které ukazují jak krásu, tak i bizarnost dnešní doby.

Obří kopule nazvaná Signal Dome, která stojí na Klárově, letos nabídne tři představení, a to dvě večerní a jedno denní. Pokud je návštěvníci chtějí vidět, musí výjimečně zaplatit vstupné.

Signal festival 2016. Instalace Dron~list na Kampě | Foto: Vojtěch Man

Signal festival letos nabídne také tři interaktivní instalace, které budou moct lidé sami ovládat. V Klementinu si návštěvníci mohou zahrát na světelný hudební nástroj. Paprsek se při dotyku chová jako skutečná struna v hudebním nástroji. Rozechvěním světla se tak vytváří zvuk. Instalaci Struny vytvořil David Vrbík.

Rozeznít zpěv a rozsvítit světlo světlušek bude možné ve Vojanových sadech, kde se nachází instalace Light Sowers od francouzského umělce Maotika. Pokud se lidé dotknout laserů, stovky tichých objektů se promění v živý svět cvrlikajících nočních tvorů.

Signal festival 2016. Instalace Light Sowers ve Vojanových sadech | Foto: Anna Kottová

Vytvořit si vlastní světelnou projekci umožní instalace amerického vědce a umělce Zacharyho Liebermana. Jeho projekt Reflection Studies si stanovil odvážný cíl – zjistit, jestli a jak dokážeme malovat světlem.

Lieberman si tak pro návštěvníky festivalu připravil světelný stůl, kde nechává volnou ruku jejich kreativitě. Sami mohou vytvářet různé projekce pomocí světel a stínů. Každý se tak může stát spolutvůrcem a autorem projekce, která se tvoří na stole před ním.

Signal festival 2016. Interaktivní instalace Reflection Studies / Interactive Edition | Foto: Anna Kottová

Signal festival 2016. Interaktivní instalace Reflection Studies / Interactive Edition | Foto: Vojtěch Man

Každoročně se největšímu zájmu těší videomappingové projekce. Letos uvidí lidé tři. Na kostele sv. Ludmily na náměstí Míru se odehraje druhý díl cyklu Point Line Surface Solid od Daniela Rossy. Budovu si umělec vybral svého seriálu čtyř architektonických klenotů Evropy. První budovou byl Palác Parlamentu v Bukurešti.

Výrazné ruské studio Radugadesign, které stojí například za vizuálními show na zahájení a zakončení letošního mistrovství světa v hokeji v Rusku nebo na Zimních olympijských hrách v Soči, si připravilo videomapping na palác Kinských na Staroměstském náměstí. Show Voice of Figures rozpohybuje fasádu budovy v živých barvách.

Třetí videomapping nazvaný Mutis bude ve 3D a vytvořilo ho španělské studio Tigrelab. Projekce na Tyršův dům diváky provede neznámou planetou s osmi neznámými živočišnými druhy, které byly vytvořeny pohybem, objemem a zvukem. Před vstupem do paláce si mohou návštěvníci zakoupit 3D brýle.

Signal festival 2016 v Praze | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme