Golem, legendární stín Rabiho Löwa

9. září 2009

Když se řekne Golem, představí si většina z nás hliněného obra z filmu režiséra Martina Friče o císaři Rudolfu II. Legenda o Golemovi se proplétá nejen židovskou mystikou a povětšinou je stvoření Golema spojováno s pražským rabínem Rabbi Löwem. Letos si připomínáme 400 let od úmrtí významného židovského myslitele a pedagoga. Jak to s tím Golemem doopravdy měl?

Stvoření umělé bytosti Golema je sice přisuzováno Rabi Löwovi, sám vrchní pražský rabín, který v Praze působil na přelomu 16. a 17. století, by se tomu asi divil. Jak vysvětluje ředitel pražského Židovského muzea Leo Pavlát, legenda o stvoření golema Rabbi Löwem se nezakládá na pravdě.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s ředitelem Židovského muzea Leo Pavlátem uvnitř příspěvku

Rabbi Löw je autorem množství knih, významným myslitelem a pedagogem, v žádném z jeho děl ale návod, kterak stvořit Golema nenajdete. Výraz golem se však v jeho díle objevuje a tady bychom mohli najít původ oné mýlky. Především pohádkářské tendence literárního romantismu pak přisoudily stvoření Golema asi nejznámějšímu pražskému rabínovi a legenda o hromotlukovi uplácaném z hlíny byla na světě. I když výkladů slavné legendy o Golemovi v souvislosti s Rabbi Löwem je víc. Další linie golemovských legend například vidí Rabbiho Löwa jako zachránce pražského židovského města, které čelí hrozbě ničícího obra.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Reportáž o životě Rabi Löwa

Nicméně podle Leo Pavláta bychom neměli mít Rabbiho Löwa v paměti jako strůjce Golema, nejen proto, že ho nestvořil, ale především proto, že naší pozornost si zaslouží podstatně víc jeho duchovní a literární odkaz.

00785621.jpeg

Přijďte se o tom přesvědčit i vy, do osmého listopadu máte jedinečnou příležitost v císařské konírně pražského hradu, kde najdete výstavu Cesta života - Rabbi Löw, uspořádanou právě k čtyřstému výročí úmrtí významného pražského rabína.

autor: Susana
Spustit audio