Karikatury časopisu Charlie Hebdo představuje pražská galerie DOX

Karikatury satirického časopisu Charlie Hebdo jsou ode dneška k vidění v pražské galerii DOX. Návštěvníci si můžou prohlédnout titulní strany dvou stovek vydání časopisu - včetně toho posledního, které vyšlo týden po útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední číslo časopisu z roku 1970, než se přejmenoval na Charlie Hebdo

Poslední číslo časopisu z roku 1970, než se přejmenoval na Charlie Hebdo | Foto: Vojtěch Koval

Výstava karikatur, které jsou přeloženy do češtiny a angličtiny, se připravovala narychlo a v utajení.

„Výstava vznikla během 11 dnů. Byla to velmi rychlá záležitost. Asi jedna z nejrychlejších, kdy jsme výstavu připravovali v tak krátkém čase,“ uvádí Michaela Šilpochová z galerie DOX.

Otevřela se symbolicky ve středu, tedy v den, kdy Charlie Hebdo vychází.

„Chtěli jsme české veřejnosti umožnit vidět na vlastní oči příklady práce výtvarníků, karikaturistů, charakter časopisu. Aby lidé mohli pochopit a posoudit samotný produkt,“ říká Leoš Válka, ředitel DOX, a pokračuje:

„Obálek jsme měli k dispozici na 400, museli jsme ale udělat selekci. Některá témata totiž byla úzce specifická pro francouzské publikum před několika lety. Nakonec jsme tedy vybrali 200 obálek.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražská galerie DOX představuje karikatury francouzského časopisu Charlie Hebdo. Mluvil o tom ředitel galerie Leoš Válka

„Výstava nemá ambici věci do hloubky rozebírat, ať už eticky, politicky, filosoficky, výtvarně. Chce zprostředkovat přímou zkušenost, šíři témat a způsoby vyjadřování,“ dodává Válka.

Cílem výstavy karikatur Charlie Hebdo je podle něj ukázat, že redaktoři časopisu se ve své satiře nevěnovali jen islámu a dalším náboženstvím. Trefovali se do všech bez rozdílů - a často i do svých řad: „Filosofií bylo, že nic není takové tabu, aby se toho nedalo dotknout.“

Poslední číslo časopisu z roku 1970, než se přejmenoval na Charlie Hebdo | Foto: Vojtěch Koval

Příkladem může být obálka časopisu z roku 1970. V městečku Colombey tenkrát na taneční zábavě zemřelo přes 140 lidí. Ve stejný den jako tehdejší prezident Charles de Gaule. Časopis na titul umístil pouze nápis Tragédie v Colombey; jeden mrtvý.

Expozici doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. V okolí galerie DOX hlídkuje městská i státní policie. Před vjezdem do areálu dokonce stojí dva obrněné vozy.

Přímo v galerii pak návštěvníky nadvakrát zkontrolují členové bezpečnostní agentury v neprůstřelných vestách.

ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme