Kniha za 229 tisíc korun. Třísvazková publikace Sixtinská kaple je nejdražší v Česku

Nejdražší knihou prodávanou v Česku je aktuálně třísvazková publikace s názvem Sixtinská kaple. Zákazníci za ni zaplatí 229 tisíc korun. Cena je tak vysoká kvůli unikátní obrazové dokumentaci a omezenému počtu kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sixtinská kaple

Sixtinská kaple | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Kniha obsahuje celou uměleckou výzdobu Sixtinské kaple, která patří mezi nejvzácnější kulturní a umělecké poklady Vatikánu. Detaily fresek jsou tak ve velikosti, v jaké se v kapli skutečně nacházejí, tedy v poměru 1:1.

Po celém světě je k dostání 1999 výtisků. Na český trh přitom připadá pouze 100 kusů. Majitelé, kteří si knížku zakoupí, se navíc stanou donátory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kniha za 229 tisíc korun. Třísvazková publikace Sixtinská kaple je nejdražší v Česku. Téma pro Zuzanu Švejdovou

„Část z prodeje věnuje vatikánské muzeum na rekonstrukci Sixtinské kaple. Majitelé získají i jakousi individuální návštěvu kaple s odborným doprovodem mimo otevírací hodiny,“ popisuje Zdeněk Novák, marketingový ředitel společnosti, která knihu prodává.

Váha každého svazku je 30 kilogramů, nechybí ani speciální rukavice na otáčení stránek.

Kniha je kvůli své ceně určena pro milovníky umění nebo pro investory. Statisícové částky za knihy nejsou ve světě výjimkou.

Nejdražší tištěná kniha za zhruba 340 milionů korun

Nejdražší tištěnou publikací, která se kdy vydražila, je Kniha žalmů. V newyorské aukční síni Sotheby´s se prodala za více než 14 milionů dolarů, tedy za v přepočtu přibližně 340 milionů korun. Publikace údajně pochází z 16. století a na světě existuje jen jedenáct kopií.

Cenu knížek zvedá právě například počet kopií. Čím méně je knížka dostupná, tím větší je o ni zájem. Stejně jako u jiných děl ale cenu zvedá i autor a všeobecná známost. Podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky jsou moderní edice knih teď v kurzu. Zákazníci jsou za ně prý ochotni utratit i vyšší částky.

Třísvazková publikace Sixtinská kaple je nejdražší v Česku. Kniha stojí 229 tisíc korun | Foto: Euromedia Group

„Některé antikvární tisky, třeba i staré tisky z 16. století, cenově stagnují, přestože je už nikdy nebude možné dotisknout. Naopak tyto nové edice jsou velice populární a dosahují i vyšších cen než tisky, které jsou staré 400 nebo 500 let,“ potvrzuje Vopěnka.

Aby si lidé knihu koupili, sází nakladatelství hlavně na unikátnost díla. Nabízejí proto třeba limitované edice, dárky jako bonus navíc nebo netradiční obaly knih. Nejprodávanější kniha Bible se dá sehnat v nejrůznějších provedení - od ručně vázané se zlatotiskem až po nepromokavou verzi se speciálním voděodolným papírem.

Autoři knihy fotili Sixtinskou kapli po 37 letech a celý projekt vznikal pod záštitou Vatikánu.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme