Komiks na zdech domů nebo v divadle. Brno hostí první ročník festivalu Koma

V Brně začal první ročník mezinárodního komiksového festivalu Koma. Na jedné z prvních akcí měli včera návštěvníci možnost vidět, jak komiks vzniká. Kreslíř Stanislav Setinský proměnil bílou zeď jedné brněnské palačinkárny v černobílý příběh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno hostí první ročník mezinárodního komiksového festivalu

Brno hostí první ročník mezinárodního komiksového festivalu | Foto: Tomáš Kremr | Zdroj: Český rozhlas

Nedávno otevřená brněnská palačinkárna potřebovala vymalovat zdi. Místo malířů si ale pozvala kreslíře komiksů Stanislava Setinského. Ten jednu místnost podniku vyzdobil vlastním příběhem odvyprávěným v komiksových bublinách.

„Komiks je o tom, jak jedu do Brna dělat komiks, a rozhoduji se, o čem bude. Postavička, která jsem jako já, pořád přemýšlí, co v tom Brně udělá. Vedle něj je jakoby moje alter ego, které mu to pořád shazuje, že tohle je špatný nápad a že to bude vypadat špatně,“ popisuje příběh Setinský.

Kreslíř komiksů měl na dokončení díla o dvaceti políčcích jen několik hodin. Černobílý příběh si nejdříve načrtl tužkou a posléze ho obtáhl štětci. Jedno okénko si nechal na konec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komiks na zdech domů nebo v divadle. Brno hostí první ročník festivalu Koma. Natáčel redaktor Tomáš Kremr

„Je to závěrečné políčko, ve kterém to celé skončí smrtí toho radílka,“ vysvětluje Setinský.

Komiks na zdi není jediný neobvyklý počin, který si organizátoři čtyřdenního festivalu Koma připravili. Zvláštní podívanou v sobotu nabídne i takzvané storytellingové vystoupení propojující divadlo a živou kresbu.

„Storytelling je divadelní forma, kdy jeden vypravěč přednáší publiku svůj příběh. Rozhodli jsme se oslovit komiksové tvůrce, kteří budou příběh publiku přednášet spolu s vypravěčem tím, že ho budou rovnou kreslit na plátno,“ přibližuje spoluorganizátorka festivalu Hana Plochová.

Festival Koma, který je plný výstav a workshopů, se neodehrává v žádných galeriích. Návštěvníci se s díly seznámí v kavárnách, brownfieldech nebo v ulicích. Výtvory se totiž ocitnou i na fasádách některých domů. Festival potrvá čtyři dny a skončí v neděli.

Anna Jadrná, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme