Kroměřížskou zámeckou obrazárnu obsadí restaurátoři. Díla čekají největší opravy za sto let

Kroměřížskou zámeckou obrazárnu považují mnozí odborníci za druhou nejvýznamnější v České republice hned po Národní galerii. Je ozdobou památky UNESCO a jsou v ní díla Tiziana, van Dycka, Cranacha a dalších mistrů. Po sto letech budou letos obrazy opravovat restaurátoři. Zatímco na začátku dvacátého století stačili na obnovu dva, letos se jich o 36 obrazů postará hned 12.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kroměříž - pohled na Arcibiskupský zámek

Kroměříž - pohled na Arcibiskupský zámek | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodně nepůjde o levnou záležitost. Drtivá většina z potřebných téměř dvaceti milionů korun přijde z takzvaných Norských fondů.

„V kroměřížských zámeckých sbírkách je více než pět set obrazů, já spravuji zhruba 580. Klíč pro výběr byl jednoduchý, vybrali jsme ty nejpoškozenější obrazy,“ říká kurátor kroměřížské zámecké sbírky Miroslav Kindl. Z 580 obrazů je 80 součástí vyhlášené obrazárny, ostatní zdobí interiér zámku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V zámecké obrazárně v Kroměříži natáčel Pavel Sedláček

„Samozřejmě restaurování předchází i průzkum. Dělají se rentgeny, obrazy se nasvětlují UV světlem, infračerveným světlem,“ dodává Kindl.

Restaurované obrazy podle kastelána Martina Krčmy dočasně zmizí z historických sálů i samotné galerie.

„To gró restaurování je vlastně péče o obrazy, které jsou malovány na dřevě. Ty jsou nejnáchylnější vůči změnám klimatu, a vlastně v čase jsou nejvíce poškozené.“

O 36 obrazů se postará nejméně 12 restaurátorů. Rozhodně si tedy zámek nevystačí jen s okolními odborníky. Podle kurátora zámecké sbírky Miroslava Kindla bude práce nad hlavu, většina vybraných obrazů totiž nepatří k nejmenším.

„Největší obraz není z historických sálů, ten největší byl dlouhou dobu smotán v depozitáři. Je jednak poškozen, jednak hodně přemalován. Jedná se o obraz blíže neurčeného umělce, kterého nazýváme severským caravaggistou a je to obraz o rozměrech 309 krát 227 centimetrů.“

Expozice o restaurování

Na tuzemské ale i světové poměry neobvyklou hustotu výskytu restaurátorů na jednom místě hodlá využít, samozřejmě ku prospěchu turistů, i kastelán kroměřížského zámku, Martin Krčma.

„Jako letošní doplnění trasy našich expozic připravujeme informaci a expozici o restaurování. Protože to je výjimečná věc, takové množství obrazů se nerestauruje i ve středoevropských poměrech každý den.“

Návštěvníci uvidí nejen expozici představující specifika restaurátorství, ale ti šťastnější občas na zámku spatří i některého z restaurátorů při práci. I když většinu trpělivé, mravenčí, roboty si každý odvede ve svém ateliéru. Poslední tak masivní obnovu si už normální smrtelník pamatovat nemůže.

„Naposledy na začátku dvacátého století dva vídeňští restaurátoři Jasper a Gerisch restaurovali pro arcibiskupa Kohna velké množství obrazů,“ říká s úsměvem kurátor zámecké sbírky Miroslav Kindl.

Součástí restaurování 36 obrazů z kroměřížského zámku je i osazení některých děl takzvanými klima rámy. Jeden stojí několik tisíc euro a ohraní obraz na desítky let. Zabezpečí stálou vlhkost i teploty, ale nezkazí dojem žádnému z turistů.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme