Londýn se pochlubí novým Muzeem designu. Přispěl na něj i miliardář Bakala

Příští týden se v Londýně znovu otevře Muzeum designu. Díky novým prostorám by se mohlo stát jednou z nejprestižnějších institucí svého druhu na světě. Tahákem je už jen samotná budova ze 60. let. Na její přestavbě se podíleli přední britští architekti, muzeum má ale i výraznou českou stopu. Na jeho nové podobě se finančně podílel miliardář Zdeněk Bakala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum designu v Londýně

Muzeum designu v Londýně | Foto: Jiří Hošek

Rekonstrukce budovy muzea ze 60. let může vyvolávat různé reakce, jisté je ale to, že je její přestavba originální.

„Když jsem tuhle budovu navštívil poprvé po asi 30 letech, bylo to jako potkat bývalou přítelkyni a zeptat se jí: „Cos to proboha se sebou udělala?!" Kdysi moderní a optimistická stavba byla najednou smutná a v rozkladu. Takže otázka zněla, jestli dokážeme tu budovu oživit, jestli ji přetvoříme pro naše potřeby, a taky jestli nám to památkáři vůbec dovolí," říká Dejan Sudjič, ředitel Muzea designu.

Za náklady 83 milionů liber vznikla inspirativní stavba, která pojme stálou expozici a souběžně hned několik dočasných výstav a projektů. Ředitel Design Museum nemá pochyb o tom, že se instituce zařadí mezi velké londýnské turistické atrakce.

„Chtěli jsme vytvořit prostor, kde se lidé budou cítit vítaní, kde jim bude dobře. Posedí tady v atriu, dají si kávu a budou se kochat architekturou budovy. Chceme, aby návštěvníci na chvilku vypli obrazovku svého digitálního světa a přišli si užít sdílenou sociální zkušenost, na kterou naše muzeum aspiruje. Chce být v určitém smyslu pro design tím, čím je Tate Modern pro současné umění," popisuje Sudjič.

Českého návštěvníka muzea pochopitelně zaujme Bakala Auditorium, jehož název opravdu není náhodný. Podle Dejana Sudjiče, osobního přítele Jana Kaplického, českého miliardáře a jeho choť nové prostory Muzea designu velmi oslovily a Bakalovi se projekt rozhodli finančně podpořit.

Bakala Foundation

Magdaléna Drsová z Bakala Foundation připomíná ještě další spolupráci této nadace s londýnským muzeem.

„Letos už druhým rokem probíhá Kaplický internship, což je stipendium, které umožňuje talentovaným studentům posledních ročníků architektury vycestovat na tří měsíční stáž do studií některé z renomovaných architektonických firem v Anglii.“

„Vítěz loňského ročníku byl na tří měsíční stáži ve studiu Evy Jiřičné a vítězka letošního ročníku se už chystá na stáž v Zaha Habid Architects,“ dodává Drsová.

Zakladatel Muzea designu sir Terence Conran nazval nové prostory „katedrálou designu". Předpokládá se, že by instituce mohla ročně přilákat skoro 700 tisíc návštěvníků.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme