Londýnská aukční síň Sotheby’s nabízí Velký kanál od Clauda Moneta

V londýnské aukční síni Sotheby’s se dnes bude dražit pětice žádaných obrazů od Clauda Moneta. Až na miliardu korun se zřejmě vyšplhá cena, za kterou nový majitel získá benátský Velký kanál v podání známého francouzského impresionisty. Dražit se budou také díla Henriho Matisse, Henriho de Toulouse-Lautreca nebo Vasilije Kandinského.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci aukční síně Sotheby’s předvádějí obraz Velký kanál od Clauda Moneta

Zaměstnanci aukční síně Sotheby’s předvádějí obraz Velký kanál od Clauda Moneta | Zdroj: Reuters

Velký kanál je jedním ze série šesti pohledů na kostel Santa Maria della Salute, který Monet zachytil ze schodů Palazzo Barbaro v roce 1908.

Obraz, který dnes nabízí aukční síň Sotheby’s, byl posledních osm let v zápůjčce londýnské Národní galerie.

„Monet nikdy předtím v Benátkách nebyl. Prvních několik dnů po svém příjezdu tvrdil, že město je příliš krásné na to, než aby ho mohl malovat. Malíře uchvátilo teplé benátské podzimní světlo,“ uvádí vedoucí oddělení impresionismu a moderního umění londýnské aukční síně Helena Newmanová.

Ta považuje za krajně neobvyklé, že se v jeden den draží hned pět význačných Monetových děl. Za malířovy Nymfy získala aukční síň Sotheby’s loni v červnu 1,1 miliardy korun.

Zaměstnankyně aukční síně Sotheby’s si prohlížejí obraz Henriho Matisse | Foto: Reuters

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme