Londýnská galerie Tate Modern otevírá novou desetipatrovou budovu ve tvaru pyramidy

Londýnská galerie moderního umění Tate Modern otevřela nové prostory. Ke staré budově přibyla desetipatrová pyramida. Muzeum nabízí po tři dny vstup zdarma do všech výstavních prostor a k tomu zvláštní audiovizuální program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová budova Tate Modern Gallery v Londýně

Nová budova Tate Modern Gallery v Londýně | Zdroj: Reuters

Nová pyramida rozšířila stávající prostory galerie o 60 procent. Původní budova byla určená pro dva miliony návštěvníků ročně. Do galerie ale v posledních letech zavítalo více než 5,5 milionu návštěvníků ročně a ve výstavních sálech začalo být těsno.

Stavba za v přepočtu skoro 9 miliard korun nese jméno Switch House a tyčí se do výše 70 metrů. Výstavby se ujali stejní švýcarští architekti, kteří přeměnili starou elektrárnu na galerii otevřenou v roce 2000. Architekt muzea Jacques Herzog věří, že se jim podařilo skloubit staré s novým ve fungující organismus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýnská galerie Tate Modern otevírá novou budovu. Představil ji redaktor Štěpán Sedláček

„Myslím, že to je opravdové muzeum 21. století. Kombinuje moderní a současné, staré a nové. Rádi říkáme, že je inspirované historií. Jde o přestavěné industriální prostory, ale zároveň jsou radikálně nové. Nesnaží se o to co jiná moderní muzea, být celá nová, skleněná a nablýskaná. Je to něco víc podvratného," říká Herzog.

Při výstavbě se použilo více než 330 tisíc cihel béžové barvy. Budova tak dobře tak ladí se starou elektrárnou a nenapodobuje londýnské skleněné mrakodrapy z posledních let.

Nová budova navíc nabídne i nové technologické zázemí jako soundsystémy, osvětlovací zařízení a zatemněné prostory pro promítání filmů. Nové sály mimo jiné poskytnou víc místa třeba na umělecké performance.

Galerie chystá zpěv, promítání i debaty. Do neděle vše zdarma

Muzeum představí na 800 děl od zhruba 300 umělců z celého světa a také letos se chystá nabídnout v rámci projektu Tate Exchange celé jedno nové patro zhruba padesáti britským organizacím, aby ho zaplnily vlastními výstavami.

Už tento víkend se mohou návštěvníci těšit třeba na vystoupení sboru s 500 zpěváky. Na programu jsou i debaty nebo promítání a mnohé další. Zvláštní program v londýnské Tate Modern potrvá do nedělního večera a vstup do všech prostor je po tuto dobu zdarma.

ČRo, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme