Na Hradě začíná výstava Dědictví Karla Velikého. Představí unikátní středověké exponáty

Šperky z raně středověkých pohřebišť, zdobená císařská koruna i předměty, které ještě nikdy nebyly vystavené. To vše nabízí třípatrová výstava Dědictví Karla Velikého. V Tereziánském křídle Pražského hradu začíná právě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z příprav výstavy Dědictví Karla Velikého v Tereziánském křídle Pražského hradu

Z příprav výstavy Dědictví Karla Velikého v Tereziánském křídle Pražského hradu | Foto: Adriana Krobová

„Přijely z Nizozemska, z Belgie, z Německa, Chorvatska, Slovinska a Slovenska,“ vyjmenovává kurátorka Jana Maříková-Kubková země, které zapůjčily jednotlivé předměty.

Výstava Dědictví Karla Velikého je totiž součástí projektu Evropské komise nazvaného Kolébky evropské kultury. Po belgickém Ename a italské Ravenně se teď putovní výstava dostává i do Prahy. Jak ale vysvětluje kurátorka, prošla výraznými změnami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čem bude unikátní výstava Dědictví Karla Velikého, zjišťovala Klára Fleyberková

„Enamská se více zaměřovala na část severozápadní Evropy, to znamená severního Německa, Belgie, Nizozemska a severní Francie. Kdežto my samozřejmě dáme větší prostor střední Evropě,“ vysvětluje.

Ve třech rozlehlých prostorech Tereziánského křídla Pražského hradu tak návštěvníci uvidí řadu unikátních předmětů z Česka. Mezi nimi třeba nejkřehčí exponát - vzácnou omítku z 9. století, která je v některých místech jen 3 milimetry tlustá.

„Jedná se o interiérovou omítku druhého kostela v Mikulčicích, a protože byl zachován velikánský kus, tak ji archeologové vyzvedli a zalili do sádry. Takže dneska můžeme vidět obě dvě strany – jak tu interiérovou s tetováním, tak z druhé strany i otisk zdiva, což je velmi unikátní,“ dodává Jana Maříková-Kubková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Dědictví Karla Velikého a její unikátní exponáty představila kurátorka Jana Maříková-Kubková

Polosloup z nitranské katedrály

Významné místo na výstavě zaujímá i Slovensko. Bratislavský památkový ústav například na Pražský hrad přivezl téměř čtyřsetkilovou hlavici polosloupu z nitranské katedrály. Jak říká spoluautor výstavy Peter Baxa, dostat ji až na pražskou výstavu bylo velmi složité.

„Z původního místa jsme ho museli snést po 60 schodech. Trvalo to skoro dvě hodiny, než jsme ho vynesli ven z kostela, naložili do auta a odvezli. Pak už to byla hračka. Tady jsou jen tři schody, stačilo osm chlapů a bylo,“ směje se Baxa.

Unikátní raně středověké předměty ze Slovenska, Česka i řady dalších zemí budou na výstavě Dědictví Karla Velikého k vidění až do 14. října.

Z příprav výstavy Dědictví Karla Velikého v Tereziánském křídle Pražského hradu | Foto: Adriana Krobová

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme