Na Labe vyplula unikátní loď, nabídne výstavy i koncerty

Z bývalé nákladní lodi vznikla unikátní galerie na vodě, která dnes poprvé vyplouvá na Labe. Z děčínské loděnice vyrazila loď Niké, kterou před čtyřmi lety koupila parta nadšenců a fotografů, aby uskutečnila svůj sen o plovoucí galerii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litoměřice - pohled z domu U kalicha jihozápadním směrem, na Katedrálu svatého Štěpána a zvonici

Litoměřice - pohled z domu U kalicha jihozápadním směrem, na Katedrálu svatého Štěpána a zvonici | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Karelj

Práce na její opravě trvaly zhruba tři měsíce. Kde byl dřív nákladní prostor, je teď široké schodiště. Jak se bude s lodí jezdit, popisuje Rostislav Kubín: „Určitě bude mít kapitán omezený výhled, protože přibyla další paluba, která plavidlo zvedla o nějakých dva a půl metru do výšky.“

Ředitel loděnice Ivan Troutnar věřil, že se všechny práce zvládnou udělat včas. „ My to stihneme, jsme prakticky před dokončením, do dnešního dne jsme opravili všechno na staré lodi, co bylo potřeba opravit, co bylo poškozené," říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na lodi přestavěné na galerii natáčela Lucie Valášková

Jak dodává, dělníci zabudovali kompletní novou hlavní palubu, pod kterou vznikne prostor pro kavárnu, prostor s pódiem a nad tím vším takzvaná sluneční paluba. V prostřední části lodi pak bude samotný prostor pro galerii.

Přestavba plavidla stála asi třicet milionů korun. Práci by na ní měla nají tříčlenná posádka, obsluha kavárny a další zaměstnanci, kteří budou mít na starosti program kina, divadla, koncertů i výstav.

Galerie na vodě má zakotvit po asi dvanácti hodinách plavby podvečer v Litoměřicích. Návštěvníkům se poprvé otevře pondělní vernisáží.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme