Na lavičku Václava Havla se mohou posadit už i návštěvníci Oxfordu

V areálu prestižní univerzity v britském Oxfordu dnes odhalili lavičku Václava Havla. Stalo se tak v rámci takzvaného Sametového dne, který připomněl 25. výročí událostí z listopadu 1989 v tehdejším Československu. Slavnostní akce se zúčastnil místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek, kněz a filozof Tomáš Halík nebo autor návrhu lavičky, architekt Bořek Šípek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Oxfordské univerzitě byla za účasti místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (vpravo) slavnostně odhalena další z laviček Václava Havla. Vlevo je architekt a autor návrhu lavičky Bořek Šípek

Na Oxfordské univerzitě byla za účasti místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (vpravo) slavnostně odhalena další z laviček Václava Havla. Vlevo je architekt a autor návrhu lavičky Bořek Šípek | Zdroj: ČTK

„Je to pro nás obrovská čest,“ svěřil se rektor Oxfordské univerzity Andrew Hamilton. Během krátkého ceremoniálu zazněly proslovy na téma dialog nebo Havlův odkaz.

„Někdy máme tendenci očekávat záchranu, pokrok či pomoc od někoho jiného, ať již je to nová země či nový spasitel. Havel opakovaně říkal, že se to nestane, že člověk musí začít od sebe. V tom jeho odkaz zůstane živý dlouho,“ myslí si český velvyslanec v Británii Michael Žantovský.

Bělobrádek upozornil, že jméno Václava Havla má v zahraničí stále zvuk a vhodně reprezentuje Česko. „Domnívám se, že Václav Havel je dobrá značka. Měli bychom si připomínat, že Česká republika a Václav Havel patří pořád k sobě,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu laviček Václava Havla mluvil autor návrhu, architekt a výtvarník Bořek Šípek

S nápadem vytvořit lavičky Václava Havla přišel současný český velvyslanec ve Spojených státech Petr Gandalovič. Ten následně oslovil architekta a výtvarníka Bořka Šípka, který byl Havlovým velkým přítelem.

„Jsem rád, že jsem se toho mohl zúčastnit. Myslím, že Václav Havel je pro nás důležitou osobou. A hlavně teď, když přichází nová generace, která ho ani nezažila, je třeba ho stále víc a víc připomínat,“ zdůraznil Šípek.

Lavička – známá v angličtině jako Havel´s Place – je umístěna v hlavním univerzitním parku, na břehu řeky Cherwell. „Stojí v opravdu nádherném, starém parku. Kdo si tam sedne, může sledovat řeku a dostat se do takového trošku meditativního transu a hezké diskuze,“ uvažuje architekt.

Konstrukce se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu. Uprostřed něj roste český národní strom, lípa. Křesílka jsou natočená k sobě, aby si lidé viděli do očí.

Na Oxfordské univerzitě byla za účasti českého velvyslance v Británii Michaela Žantovského slavnostně odhalena další z laviček Václava Havla | Foto: ČTK

„Nechtěl jsem udělat normální lavičku, která stojí pod stromem. Druhá věc je ta, že když si dva lidé sednou na lavičku, tak sedí vedle sebe a jejich zrak se upírá do dálky,“ vysvětlil Šípek. Svůj návrh nazval Demokratické rozhovory.

První lavička byla veřejnosti zpřístupněna v říjnu 2013, a to na univerzitě v americkém Georgetownu. Následovaly další v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové či Plzni. V nejbližší době bude odhalena lavička v Haagu a v Bruselu.

Na univerzitě v Oxfordu se v rámci Sametového dne otevřelo také studentské centrum s posluchárnou Tomáše Halíka. Uskutečnil se i křest nové knihy Havel, kterou napsal exprezidentův blízký přítel Michael Žantovský.

ČTK, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme