Na výstavu s ranými pracemi Alfreda Kubina mají lidé poslední týden

Už jen několik málo dní mají milovníci dekadence a symbolismu na to, aby v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou zhlédli výstavu, která porovnává rané práce symbolistního malíře a grafika Alfreda Kubina a jeho současníka Saschi Schneidera. Výstava se mimo jiné snaží poukázat na Schneiderova díla, kterými se Kubin inspiroval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alfred Kubin: Hladomor

Alfred Kubin: Hladomor | Foto: Jana Matznerová

Rakušan Alfred Kubin žil v letech 1877 až 1959. Veřejnost ho zná jako autora románu, který v Česku vyšel pod názvem Země snivců, ale asi víc jako malíře a grafika, který je zastoupený v mnoha světových galeriích.

„Kubin je jedním z těch nejtypičtějších dekadentů své doby, vytvořil asi 3000 kreseb a obálek pro různé knižní tituly,“ přiblížil autor výstavy v Alšově jihočeské galerii Patrik Šimon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu Démoni ze země nevědomí přiblížil její autor Patrik Šimon, mluvila s ním redaktorka Romana Lehmannová

Kubin je spjatý i s českým prostředím. Narodil v Litoměřicích, měl kontakt s Prahou a jak Šimon připomíná, často zajížděl i na Šumavu.

Výstava nabízí Kubinovy rané práce, a to zároveň s díly jeho současníka, malíře a grafika Saschi Schneidera. „Byl ve své době velmi znám, později se na něj zapomnělo,“ poznamenal Šimon.

Schneider žil v letech 1870 až 1927. Narodil se v Rusku, v Petrohradu, ale spolu s matkou se přestěhoval do Drážďan. „Tím pádem se Schneider také ocitá v tom saském prostředí a vytváří celé série takových podivných až podezřelých témat,“ uvedl Šimon.

Schneiderovy práce podle Šimona dost odrážejí i malířovu homosexuální orientaci. „Je to tvorba, která hodně akcentuje mužský akt,“ přiblížil autor výstavy.

Srovnat práce obou malířů budou moci návštěvníci galerie už jen několik málo dní. Výstava končí v neděli 28. září.

Romana Lehmannová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme