Obraz Hon na návsi od Josefa Lady se v aukci prodal za 1,3 milionu korun

Obraz Josefa Lady Hon na návsi se na dnešní aukci v Praze prodal za 1,32 milionu korun. Jeho vyvolávací cena byla 700 tisíc korun. Zájem byl i o tři akryly designéra a malíře Ladislava Sutnara, které dohromady vynesly 1,92 milionu korun. Dražba nabídla téměř 600 uměleckých předmětů a starožitností.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Hon na návsi od Josefa Lady se v aukci prodal za 1,3 milionu korun

Obraz Hon na návsi od Josefa Lady se v aukci prodal za 1,3 milionu korun | Foto: Aukční dům Dorotheum

Obraz Hon na návsi od Josefa Lady pochází z roku 1942.

„Obraz vyniká svým formátem, barevností i dynamičnosti. Jde rozhodně o jedno z nejhodnotnějších Ladových děl, která se dosud objevila na českém trhu s uměním," řekl expert aukčního domu Dorotheum na výtvarné umění Michal Šimek.

Kromě Lady a tří Sutnarových Venuší měli dražitelé zájem například o Pivoňky Václava Špály, které se prodaly za 780 tisíc korun. Pro slovenské dražitele byl lákadlem obraz Reflexy na Malé Uži Vojtěcha Erdélyiho.

„Po několikaminutové přestřelce příhozů v sále i na telefonu zvítězil zájemce, který nabídnul 480 tisíc korun," sdělila ředitelka české pobočky Dorothea Mária Gálová.

Vyvolávací cenu 38 tisíc korun několikanásobně překročily dvě umělecké fotografie Josefa Sudka Zátiší se sklenicí a ovocem a Okno mého ateliéru. Prodaly se za 144 tisíc a 108 tisíc korun.

„Sudkovy práce si podmanily sběratele po celém světě, takže jsme očekávali zvýšený zájem i ze zahraničí. Obě práce ale nakonec skončily v rukou českých dražitelů," dodala Gálová.

Aukční souboj svedli dražitelé také o dílo Orient express výtvarníka Adolfa Borna, který minulou neděli zemřel. Zájem sběratelů vyhnal cenu z vyvolávací ceny 40 tisíc korun až na 204 tisíc korun včetně aukční přirážky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme