OBRAZEM: Praha září světlem a barvami. Signal festival nabízí videomapping i instalace

Fascinující podívanou slibuje přehlídka světel Signal, která dnes začala v Praze. Na náměstích, v parcích nebo na mostech je 20 uměleckých děl a čtyři takzvané videomappingy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Signal Festival 2014, DREAMFORGE

Signal Festival 2014, DREAMFORGE | Foto: Filip Jandourek

Na pražském Staroměstském náměstí celý festival začal právě videomappingem, a to na palác Kinských.

Světelné paprsky nejdříve obkreslují nejrůznějšími barvami jednotlivé části paláce, ať už okna, dveře nebo balkon.

Pak se na budově objevují dvě tančící siluety, a to všechno za doprovodu hudby. Za chvíli má člověk pocit, že na něj budova padá, nakonec se i obrací.

Videomapping sleduje vždy plné Staroměstské náměstí už poněkolikáté. Trvá asi 10 minut a promítá se vždy v 15minutových intervalech.

Světelná umělecká díla představují v Praze jak Češi, tak slavní zahraniční umělci. Podle ředitele festivalu Signal Martina Pošty se v hlavním městě sešlo skoro 50 umělců.

„Umělci jsou z různých zemí. Nejvzdálenější zemí je tuším Jižní Korea, máme umělce z Maďarska, Turecka, Francie. Geograficky skoro celý svět,“ vysvětluje Martin Pošta.

Do Prahy přijela také australská skupina Electric Canvas, která rozsvítila mimo jiné operu v Sydney.

Signal Festival 2014, THE POOL | Foto: Filip Jandourek

Svůj videomapping představila na Mariánském náměstí, kde projekci promítají na budovu Městské knihovny. Dílu dali název Out of Place, tedy v překladu Z místa. Dvě postavy tady odkrývají skryté příběhy knihovny.

Další videomapping se koná na náměstí Míru a příběhy se promítají také na Michnův palác.

Signal Festival 2014, E:MERGE | Foto: Filip Jandourek

Na Ovocném trhu má instalaci Richard Loskot. Třicetiletý umělec z Ústí nad Labem pouští na okolní domy barevné duhy. Nasvěcuje totiž skleněné hranoly. „Neustále nějaké duhy zanikají a objevují se, stejně jako v přírodě,“ říká Loskot.

Signal Festival 2014, CRYSTALLATION | Foto: Filip Jandourek

Světelné dílo má v Praze třeba i umělec David Černý, a to u Tančícího domu.

Vedle videomappingu nabízí festival Signal také 20 světelných instalací, z toho je pět interaktivních. Jedna z nich je na náměstí Jana Palacha.

Jde o křišťálový tunel, na jehož podobě se podílejí sami návštěvníci. Za 20 korun si kupují sklíčka a věší je na připravenou zářící konstrukci. Autorem je Jaroslav Bejvl.

Signal Festival 2014, CRYSTALLATION | Foto: Filip Jandourek

„Je to v podstatě hra se čtvercem, který je rozpohybovaný do 3D tvaru, takže člověk, když je vevnitř, má pocit, že prochází tunelem, který před ním ustupuje. Tunel je tvořen ze segmentů, které jsou vypletené sítěmi, a do nich si může každý zavěsit broušený křišťál pro štěstí, a dotváří tak celou instalaci,“ vysvětluje Bejvl.

Do festivalu se zapojil i Nadační fond Českého rozhlasu a jeho sbírka Světluška. Světluščí svítící vzducholoď najdete zavěšenou v pasáži Myslbek.

Signal Festival 2014, RING GING BLING | Foto: Filip Jandourek

Festival světelného umění Signal v Praze potrvá do neděle a diváci můžou nejrůznější světelná díla obdivovat vždy od 19 hodin do půlnoci.

Simona Bartošová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme