Picassovo dílo Alžírské ženy se prodalo v přepočtu za téměř 4,5 miliardy korun

Nejdražším obrazem světa prodaným na aukci se stalo dílo Pabla Picassa Alžírské ženy. Kubistickou olejomalbu z roku 1955 vydražili ve Spojených státech za rekordních téměř 180 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř 4,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dílo Pabla Picassa Alžírské ženy se prodalo v přepočtu za téměř 4,5 miliardy korun

Dílo Pabla Picassa Alžírské ženy se prodalo v přepočtu za téměř 4,5 miliardy korun | Zdroj: ČTK

Odhadní cena Picassova díla byla 140 milionů dolarů. Dramatický souboj několika zájemců dražících po telefonu však takzvanou kladívkovou cenu při posledním odklepnutí vyhnal až ke 160 milionům.

Po přičtení více než dvanáctiprocentní provize aukční síně dává zmíněnou rekordní sumu 179,4 milionu dolarů. Aukční síň uvedla, že prodávající získal plátno v roce 1997 za necelých 32 milionů dolarů. Jméno nového majitele obrazu ale neznáme, přál si zůstat v anonymitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V aukční síni Christie's padl světový rekord. Prodej obrazu Pabla Picassa Alžírské ženy shrnula Zuzana Švejdová

Picassův obraz se vydražil v newyorské aukční síni Christie's. Podle jejích zástupců je to vůbec nejvýznamnější Picassův obraz v soukromých sbírkách.

Rekord přinesla variace s písmenem O

Picasso v letech 1954 až 1955 vytvořil celkem 15 variací inspirovaných obrazem Eugena Delacroixe z roku 1834 a označil je písmeny A až O. Verze prodaná v pondělí v New Yorku nese označení O, a je tedy vyvrcholením celého cyklu.

V popředí obrazu namalovaného v jásavých barvách stojí postava polonahé ženy, pro kterou Picassovi stála modelem jeho múza a pozdější manželka Jacqueline Roqueová.

„Je to rekordní částka nejenom pro Picassa, ale i pro jakékoliv umělecké dílo prodané v aukci. Ta vysoká cena se vlastně odvíjí od toho, že je to opravdu výrazné plátno patřící mezi Picassova vrcholná díla z pozdního období,“ potvrzuje Jan Skřivánek ze serveru ArtPlus.

Dílo Pabla Picassa Alžírské ženy se prodalo v přepočtu za téměř 4,5 miliardy korun | Foto: ČTK/AP

Zatím nejdražším obrazem byl triptych Francise Bacona, který se v roce 2013 prodal za 142 milionů dolarů.

Při newyorské aukci padl ještě jeden rekord. Dosud nejdražší vydraženou sochou se stala metr a půl vysoká bronzová plastika s názvem Ukazující muž. Tu vytvořil jeden z nejslavnějších sochařů 20. století, Švýcar Albert Giacometti. Za jeho dílo kupec zaplatil přes 140 milionů dolarů.

Celkově se na aukci Christie‘s včera prodalo přes 30 uměleckých děl a aukční síň je prodala dohromady za víc než 700 milionů dolarů.

Na aukcích se točí miliardy

Loni lidé v aukčních síních a galeriích po celém světě utratili přes padesát miliard dolarů - a to je nejvyšší částka v historii. Podle odborníků je ale o umění stále větší zájem i na domácí půdě.

Čeští sběratelé loni utratili v aukčních síních 854 miliony korun. O co je mezi kupci největší zájem, popisuje prezident Asociace starožitníků Jan Neumann.

„Pokud jde o výtvarné umění, tak tam je to jednoznačně moderna. Trend je pořád k autorům mladším a mladším. Pokud jde o ostatní starožitnosti, tak tam momentálně je na velkém vzestupu numismatika - čili sbírání mincí a medailí a papírových platidel, bankovek.“

Investice do umění má ale i svoje nevýhody. Díla, která jsou zároveň kulturní památkou, není možné vyvážet do zahraničí. Jejich cena se pak kvůli tomu může výrazně snížit.

ČTK, mkp, Tea Veseláková, Anna Jadrná, Zuzana Švejdová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme