Plzeň láká na světelnou show, představí se i audiovizuální dílo věnované Zdeňku Sýkorovi

Plzeň rozzáří dnes a zítra světelné instalace, interaktivní objekty a další umělecká díla spojená se světlem. Na mnoha místech podél řeky Radbuzy se uskuteční v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Festival světla. Představí se i audiovizuální projekt s názvem SPAM Interpetace černobílých struktur Zdeňka Sýkory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světelná instalace - Signal Festival: Mrak Caitlind Brown & Wayne Garrett

Světelná instalace - Signal Festival: Mrak Caitlind Brown & Wayne Garrett | Foto: Plzeň 2015, Luboš Wišniewski

Audiovizuální projekt SPAM autorů Vladimíra 518 a Davida Vrbíka je působivou vizuální a zvukovou interpretací geometrických obrazů Zdeňka Sýkory. Pomocí rozpohybování Sýkorova díla odkrývá divákům nečekané a promyšlené struktury jeho abstraktních obrazů.

„Považuji Zdeňka Sýkoru opravdu za jednoho z největších malířů druhé poloviny 20. století. Obdivuji ho za to, jak v 60 letech přišel s radikálními myšlenkami. Protože tento typ myšlení je dost unikátní v rámci celého světa,“ vysvětluje Vladimír 518, proč se nechali inspirovat právě abstraktními obrazy Zdeňka Sýkory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výtvarník Vladimír 518 je jedním z umělců, který připravuje světelnou "show" pro plzeňský festival světla. ČRo se ho zeptal na podrobnosti

„A je ještě jeden důvod, proč jsme vlastně přistoupili ke Zdeňku Sýkorovi. Původně jsme toto představení dělali pro první ročník festivalu Signal v Praze, kdy jsme chtěli promítat na větráky z tunelu, který právě Zdeněk Sýkora pojednal černobílými strukturami. To nevyšlo a my jsme u tohoto tématu zůstali,“ dodává Vladimír 518.

Instalace bude vedle poměrně ponurého podchodu v Tyršově ulici. „Naši audiovizuální instalaci je možné vidět mezi dvěma mosty, takže přímo v podchodu to není,“ upřesňuje Vladimír 518, který je znám také jako výrazná osobnost graffiti scény.

Celkově bude na trase Festivalu světla deset světelných instalací a čtyři doprovodné. Vstup na celý festival je zdarma.

Jana Kosová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme