Plzeňané si poskládají vlastní obrovské fotoalbum. Zachytí svou každodennost

V Plzni vzniká unikátní obří fotoalbum složené z fotografií samotných Plzeňanů. Jde o jednu ze čtyř částí projektu Skryté město v rámci Evropského hlavního města kultury 2015. Plzeňské rodinné fotoalbum bude složené ze snímků, které zachycují každodenní život. Obyvatelé města už jich dodali na 300. Uvidí je pak na dvou velkých výstavách a chystá se i kniha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografování

Fotografování | Foto: Fotobanka stock.xchng, Gary Scott

Snad každý má doma fotografie z prázdnin, z chalup, fotky rodiny, přátel nebo oblíbených míst. A právě takové snímky dokumentující běžný život tvůrci plzeňského fotoalba sbírají.

„Nejsou to ani umělecké, novinářské nebo oficiální, ale takové, které dokumentují každodennost,“ vysvětluje Christian Potiron ze společnosti Plzeň 2015. „Zachycují oblíbená místa, běžnou činnost nebo rodinné zvyky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucí obrovské fotoalbum vytvořené Plzeňany představila Jana Kosová

Organizátoři se inspirovali v Marseille, které bylo Evropským hlavním městem kultury loni. Tam se podařilo nasbírat na 10 tisíc fotografií. V Plzni by se jich ideálně mohlo sejít 3 až 5 tisíc.

„Věřím, že se to dá. Plzeňané jsou lokální patrioti a mají zájem se prezentovat. Hlavně aby tam byla rozmanitost a lidé cítili, že je to jejich výstava,“ dodává Potiron.

Cílem projektu je nahlédnutí do minulého a nynějšího každodenního života Plzeňanů, rozpoznání identity a charakteru města skrze vytvoření rodinného fotoalba na základě sběru starých i současných fotografií od obyvatel Plzně.
Pramen: skrytemesto.cz

Plzeňané budou moci umisťovat své snímky už tento týden na webovou galerii na stránce fotoalbum.skrytemesto.cz. Jsou tam tři kategorie - Krajina, Portréty a Aktivity. A myšleno je i na ty, kteří nemají doma skener.

„Spolupracujeme s Knihovnou města Plzně, kde ve všech pobočkách jsou počítače a skenery, kam lidé mohou přijít, skenovat své fotografie a ukládat do fotoalba,“ říká Kristýna Jirátová ze společnosti Plzeň 2015.

Zvony pro plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje | Foto: Martina Klímová

Skryté město a Ráj mezi čtyřmi řekami

Z fotografií pak vzniknou dvě výstavy v prostoru plzeňského Depa. První s podnázvem Skryté město předvede výsledky první fáze sběru fotografií a ukáže i materiály z plzeňských archivů nebo práce studentů. Součástí budou také diskuse a prezentace projektu Skryté město.

Druhá výstava se bude jmenovat Ráj mezi čtyřmi řekami a v říjnu představí široký výběr ze všech nasbíraných rodinných fotografií.

Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015 nabídne přes 600 akcí, některé už probíhají

Číst článek

„Bude na 600 metrech čtverečních, takže prostor je velký a krásně využitelný. Samozřejmě bude výstava pestře koncipovaná, budou na ní velkoformátové i menší fotografie. Bude tam i promítání atd. Takže prostor se určitě zaplní a vše vynikne,“ uvedla Jirátová.

Fotografie musí pocházet z Plzně nebo Plzeňského kraje. Jejich majitelé by je měli opatřit názvem, datem vzniku a umístěním - alespoň přibližným. Přidat mohou i krátký příběh. Jak zdůrazňuje Christian Potiron, rozhodně lidé nemusí posílat jen staré cenné fotografie. Vítány jsou i snímky nové.

Plzeňané mohou fotografie posílat až do června. Kromě výstav z nich vznikne také skutečné fotoalbum v podobě knihy, v plánu jsou i velkoplošné prezentace, mikrovýstavy nebo pravidelná setkání s názvem Fotky ze šuplíku.

Jana Kosová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme