Porota World Press Photo vyřadila pětinu fotek, zvítězil snímek gayů v milostném objetí

Nejlepší fotografie letošního ročníku soutěže World Press Photo vznikla v Rusku. Jsou na ní dva gayové v milostném objetí. Snímek nazvaný Jon and Alex by možná nevzbudil takový rozruch, kdyby ho dánský fotograf Mads Nissen nepořídil v zemi, kde homosexuálové čelí sílícímu tlaku státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězný snímek soutěže World Press Photo dánského fotografa Madse Nissena nazvaný Jon and Alex

Vítězný snímek soutěže World Press Photo dánského fotografa Madse Nissena nazvaný Jon and Alex | Foto: Mads Nissen | Zdroj: ČTK

„Politický rozměr má určitě nějaký význam, ale je to novinářská soutěž, která odráží to, co se dělo v uplynulém roce,“ hodnotí loňský vítěz Czech Press Photo Filip Singer.

Vítězná fotografie, která zachycuje intimní atmosféru v ložnici, je součástí Nissenova projektu Homofobie v Rusku. V něm se zaměřuje na složitou situaci sexuálních menšin v této zemi.

Snímek pořízený v Petrohradě znázorňuje podle Nissena příběh Romea a Julie dnešních dnů. Zobrazuje tak dva zamilované lidi čelící vnějším silám, které usilují o to, aby své city popírali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní Word Press Photo vyhrál snímek dvou ruských gayů v objetí. Výsledky soutěže komentoval vítěz loňského Czech Press Photo Filip Singer

Letos tak porota za vítěze neoznačila žádný snímek z hlavních oblastí konfliktu, což přivítal i fotograf Singer.

„Očekával jsem, že letos se ve World Press Photo objeví fotka eboly nebo ukrajinské krize. Příjemně mě překvapilo, že zvítězil intimní snímek, který odráží politickou situaci v Rusku. Stejně jako několik ročníků dozadu nezvítězily křiklavé brutální fotografie jako třeba v minulých letech,“ dodal Singer.

World Press Photo: Všeobecné zprávy, příběhy 1. místo - Pete Muller: Ebola in Sierra Leone | Foto: ČTK/AP Pete Muller

Výběr poroty naopak nepotěšil ředitelku soutěže Czech Press Photo Danielu Mrázkovou. Podle ní fotografie nezachycuje jeden z hlavních problémů současného světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlepší snímek letos pořídil dánský fotograf Mads Nissen. Výběr poroty zhodnotila ředitelka Czech Press Photo Daniela Mrázková

„Byla jsem čtyřikrát v porotě World Press Photo i v jiných porotách v jiných zemích a všude se dodržovala základní pravidla pro výběr fotografie roku. Vždy mělo jít o snímek z novinářského hlediska mistrovský, výstižný, výmluvný a o snímek, který vyjadřuje významnou událost nebo problém roku,“ říká Mrázková a dodává:

„World Press Photo stejně jako Czech Press Photo je dost často kritizované za to, že vybírá hlavní ceny právě z velkých drastických událostí. Když dnes člověk poslouchá rozhlasové vysílání a slyší, kolik zase uprchlíků zemřelo ve vlnách oceánu, tak mám pocit, že tohle není ten hlavní problém, kterým by se asi měla zviditelňovat světová novinářská soutěž.“

World Press Photo: Všeobecné zprávy 2. místo - Massimo Sestini: Rescue Operation | Foto: ČTK/AP Massimo Sestini

V dalších kategoriích bodovaly snímky z konfliktů v Sýrii, Gaze a na Ukrajině nebo fotografie zachycující epidemii eboly v Africe.

Do World Press Photo se letos přihlásilo 97912 snímků od 5692 fotografů ze 131 zemí. Dánský fotograf Mads Nissen, který v soutěži zvítězil, získal finanční odměnu 10 tisíc eur, tedy v přepočtu 277 tisíc korun.

Vítězným snímkem v kategorii aktualita se stala fotka dívky zraněné při střetech mezi policií a demonstranty v Turecku od Bulenta Kilice z AFP.

Za nejlepší sportovní fotografii porota označila snímek fotbalové hvězdy Lionela Messiho od čínského fotografa Pao Tchaj-lianga.

Organizátoři soutěže World Press Photo kritizovali fakt, že mnoho snímků přihlášených do soutěže autoři příliš upravili.

Fotografové podle manažera soutěže Larse Boeringa odstraňují ze snímku některé detaily nebo jej tónují tak, že se podstatně změní. Pětinu fotografií proto porota vyřadila.

ČTK, Ondřej Himmer, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme