Prahu opanují divadelníci, zahrají na Výstavišti i v Celetné

Provazochodec Oliver Zimmermann dnes vystoupá po laně až ke špičce pražského Průmyslového paláce. Zahájí tak mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi. Společně s ním začíná v pražském Divadle v Celetné přehlídka současného evropského fyzického divadla nazvaná Nultý bod. Zahraniční umělci zde budou ve svých představeních zkoumat možnosti lidského těla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival Nultý bod - workshopy Performing Arts For The Future

Festival Nultý bod - workshopy Performing Arts For The Future | Foto: Oficiální web festivalu Nultý bod

Na šest dní přijedou do Prahy umělci ze Španělska, Polska nebo ze Slovenska. Zahájení sedmého ročníku festivalu Za dveřmi pojmou pořadatelé velkolepě.

První a jediné uvedení představení Brána do fantazie se bude hrát na zemi i v oblacích. Provazochodec Oliver Zimmermann vystoupá na nejvyšší bod Průmyslového paláce. Po laně zatím nejvíc ušel jeden kilometr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na šest dní přijedou do Prahy umělci ze Španělska, Polska nebo ze Slovenska. V metropoli začíná festival pohybového divadla Za dveřmi

Partnerku ve vzduchu bude Oliveru Zimmermannovi dělat akrobatka zavěšená na obřím balóně.

„Představte si nafukovací balónek s heliem. A teď si představte, že ten balónek je 14tisíckrát větší. Takový balón už dokáže unést člověka. Pod tímhle balónem bude létat akrobatka,“ vysvětlil ředitel festivalu Jakub Vedral.

Areál pražského výstaviště bude i zázemím pro návštěvníky festivalu. „Budeme tu stavět infostánek, bar a bude tu několik velkých představení denně. Na některé dny tam budeme dokonce stavět šapitó,“ prozradil Vedral.

Některá představení se odehrají i na Václavském náměstí nebo na Florenci.

Hrát se bude i v Celetné

Společně s festivalem Za dveřmi začíná v pražském Divadle v Celetné přehlídka současného evropského fyzického divadla nazvaná Nultý bod. Potrvá do 18. července.

Vystoupí zde například český soubor Tantehorse a také choreografka a tanečnice Miřenka Čechová, která v současné době působí v New Yorku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze začíná festival Nultý bod, přehlídka současného evropského fyzického divadla. Zajímala se Veronika Štefanová

Festival zahájí inscenací Sad Sam Almost 6 chorvatský performer Matija Ferlin. Téma jeho vystoupení vychází ze zkoumání mysli dítěte, které nemá vybudované podmíněné reakce vůbec na nic.

Dalším sólovým představením letošního ročníku festivalu bude Rankefod dánské performerky a choreografky Kitt Johnson. Její umělecké projekty jsou často inspirovány tělem a jeho fyzickou i duchovní podstatou.

„U Kitt jsem obdivoval její práci s prostorem, ve kterém se nachází. Ráda hledá určité extrémy,“ popisuje dramaturg festivalu Petr Boháč.

I letos bude v rámci festivalu Nultý bod tvůrčí dílna nazvaná Performing Arts for the Future a vedená profesionálními choreografy a performery.

Veronika Jošková Štefanová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme