Projekt Středoevropského fóra se znovu vrací do hry. Má ukázat to nejlepší z moderního umění Střední Evropy

Ministerstvo kultury chce znovu jednat o stavbě Středoevropského fóra v Olomouci. Jde o ojedinělou expozici současného výtvarného umění zemí Visegrádu. Jednat o státní dotaci budou na konci týdne zástupci ministerstva kultury a olomouckého Muzea umění. Projekt před pěti lety nezískal půlmiliardovou evropskou dotaci. Teď se ho snaží jeho zastánci vzkřísit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum umění Olomouc

Muzeum umění Olomouc | Foto: Jan Jeništa

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL považuje projekt Středoevropského fóra za velmi důležitý i aktuální. Rozhodně by, podle něj, měl dostat šanci na realizaci.

„Byl by to určitě i velký přínos k povzbuzení cestovního ruchu, za kulturou do Olomouce, protože samozřejmě právě tyto instituce jsou magnetem, za kterým přijíždějí turisté z celého světa,“ dodává ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo kultury bude jednat o státní dotaci na podporu stavby Středoevropského fóra v Olomouci

Na konci tohoto týdne proto budou o konkrétních krocích jednat jeho náměstci s ředitelem Muzea umění Michalem Soukupem.

„Postoupili jsme v jednání asi tak daleko, že se pokusíme vyjednat alespoň finanční prostředky na projekt Středoevropského fóra. A vlastní celková částka, která z tohoto projektu vyplyne, včetně její podoby, bude na pořadu dne až zhruba do dvou let,“ vysvětluje Soukup.

V první fázi bude s ministerskými úředníky jednat o penězích na projektovou dokumentaci za asi 15 milionů korun. Celá stavba ale bude stát 300 až 350 milionů. Pokud ministerstvo projekt schválí, mohly by peníze přijít ze státního rozpočtu na rok 2019.

Projekt Středoevropského fóra podepsali v roce 2009 v Olomouci zástupci všech zemí visegrádské skupiny. Je jedním z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme