Rekonstruované Rodinovo muzeum v Paříži chce umělce představit v novém světle

Rodinovo muzeum, patřící k nejoblíbenějším turistickým cílům francouzské metropole, dnes po tříleté rekonstrukci znovu otevírá své brány. Auguste Rodin, který se narodil přesně před 175 lety, patřil k všestranným umělcům, kromě toho byl i vášnivým sběratelem. Do muzea se chodí hlavně kvůli jeho sochám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Paříži se po rozsáhlé rekonstrukci znovuotevřelo Rodinovo muzeum

V Paříži se po rozsáhlé rekonstrukci znovuotevřelo Rodinovo muzeum | Zdroj: Reuters

Ředitelka muzea Catherine Chevillotová vysvětlila, že během rozsáhlých oprav celé muzeum přestavěli s jistou logikou.

Chtěli například ukázat, jak Rodin žil uprostřed svých soch a dalších uměleckých předmětů, a proto se jeho ateliér snažili zrekonstruovat co možná nejvěrohodněji.

Návštěvníci teď prý také mohou lépe chápat umělcův vztah k předmětům, které shromažďoval, které měl rád a ze kterých čerpal inspiraci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Paříži se po rozsáhlé rekonstrukci znovuotevřelo Rodinovo muzeum. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Muzeum se nachází hned vedle Invalidovny. V pondělí ho slavnostně otevřel premiér Manuel Valls a ode dneška do něj může nahlédnout veřejnost.

Rodin přitahuje především návštěvníky ze zahraničí. Potvrzuje to i Clémence Goldbergerová, která má v muzeu na starost komunikaci.

V červenci prý tvoří cizinci více než 80 procent návštěvníků. Francouzi už ale podle Goldbergerové většinou expozici viděli někdy v minulosti. Muzeum ročně navštíví na 700 tisíc lidí.

V Paříži se po rozsáhlé rekonstrukci znovuotevřelo Rodinovo muzeum | Foto: Reuters

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme