Rousseau i Picasso, Národní galerie připravuje unikátní výstavu obrazů

Poprvé budou v Česku k vidění obrazy francouzského malíře Henriho Rousseaua. Vystaveny budou v paláci Kinských na Staroměstském náměstí od 15. září 2016 do 15. ledna 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Henriho Rousseaua

Obraz Henriho Rousseaua | Foto: Národní galerie

Výstavu Celník Rousseau: Malířův ztracený ráj budou doprovázet díla Pabla Picassa, Fridy Kahlo nebo Josefa Čapka.

Rousseau se proslavil jako malíř výjevů z džungle. Přitom nikdo neopustil rodnou Francii. Kolem jeho postavy panuje řada mýtů. Ty se týkají jeho zaměstnání i malířských aktivit.

Říkalo se mu nedělní malíř nebo samouk. Ve skutečnosti však dostával rady od akademických malířů a malovat se učil kopírováním cizích děl v pařížských galeriích.

Profesionálně se začal věnovat malování v roce 1893, kdy přestal pracovat jako výběrčí daní. Přesto se mu stále říká Celník.

„Zpočátku se publikum jeho obrazům vysmívalo, ale postupně jej začali oceňovat někteří malíři, literáti i sběratelé. Ve svých obrazech předjímal nebo řešil podobné problémy jako Paul Cézanne, Paul Gauguin, Pablo Picasso či Frida Kahlo. Jako svůj inspirační zdroj ho vyzdvihovala zejména skupina Der Blaue Reiter v čele s Vasilijem Kandinským,“ řekla kurátorka výstavy Národní galerie v Praze Kristýna Brožová.

Rousseau ovlivnil i řadu českých malířů. Nejvíce avantgardní malíře, na příklad Josefa Čapka. „V druhé polovině 20. století vznikla v duchu slavného autoportrétu představa stylizovaného, trochu podivínského umělce s baretem, který neumí příliš malovat. Rousseau se stal archetypem pro českou populární kulturu. Příkladem budiž postava z filmu Jak básníkům chutná život, kde Rudolf Hrušínský sehrál sice sympatickou, ale svéráznou postavu malíře malujícího celý rok tentýž motiv zámku,“ dodává Brožová.

Výstava vznikla díky spolupráci Národní galerie s pařížským Musée d´Orsay, ze kterého byly obrazy do Prahy přivezeny.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme