Slavná americká fotografka světových celebrit, Annie Leibovitz, slaví 65. narozeniny

Mít fotku od Annie Leibovitz je přáním řady osobností celého světa. Před jejím objektivem stáli například Lady Gaga, Brad Pitt, ale i Alžběta II. nebo rodina amerického prezidenta Baracka Obamy. Někdejší oficiální fotografka kapely Rolling Stones i autorka posledního snímku Johna Lennona se dnes dožívá 65 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografka Annie Leibovitz

Fotografka Annie Leibovitz | Foto: CC BY-SA 2.0, Robert Scoble

Annie Leibovitz se narodila jako třetí ze šesti dětí do židovské rodiny. Její otec byl důstojníkem u letectva a matka instruktorkou moderního tance. Když byla malá, často se stěhovali a své první fotky pořídila na Filipínách, kam byl poslán její otec.

Když vyrůstala, otec s ní příliš nemluvil. Víc ho zajímalo, kdy se vdá a najde si pořádnou práci. Vzpomínala Annie Leibovitz, když české novináře před skoro 15 lety provázela svou výstavou v pražském Veletržním paláci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavná světová fotografka Annie Leibovitz se dožívá 65 let. Její osobnost připomněla redaktorka Michaela Vetešková

Na stěnách byly mimo jiné fotografie rodičů. Zastavila se také u snímku Johna Lennona a Yoko Ono. O tom se jí prý při komentovaných prohlídkách mluví nejobtížněji.

Portrét vznikl 8. prosince roku 1980. Leibovitz si představovala, že budou oba pózovat nazí. S tím Lennon souhlasil, Yoko se ale svléknout odmítla. Fotka vznikla v den, kdy John Lennon zemřel.

Umělkyně vydává knihy, existuje o ní dokumentární film. Annie Leibovitz je matkou tří dětí, nejstarší se jí narodilo v 52 letech, dvojčata přivedla na svět náhradní matka před devíti lety.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme