Slovanskou epopej vidělo v Praze přes 380 tisíc lidí, obří plátna teď zamíří do Japonska

Slovanskou epopej od Alfonse Muchy si v pražském Veletržním paláci prohlédlo za čtyři a půl roku přes 380 tisíc návštěvníků. Dvacet obřích pláten, znázorňujících české a slovanské dějiny, mohli lidé naposledy vidět v sobotu, teď celý cyklus čeká cesta do Japonska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej Alfonse Muchy

Slovanská epopej Alfonse Muchy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„To číslo svědčí o tom, že Slovanská epopej si našla velkou oblibu nejen u českých diváků, ale i u diváků ze zahraničí,“ říká šéfka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková.

Restaurátoři teď připravují epopej na cestu do Japonska, dlouho plánovaná výstava by měla začít v Tokiu v březnu. Japonsko tento rok vyhlásilo rokem české kultury a výstava Muchova díla je hlavní událostí.

Z Japonska měla plátna putovat do vybraných muzeí v Číně. K vývozu ale zatím ministerstvo kultury nedalo svolení. „Ministerstvo zatím prověřuje situaci a uvidíme, jak se k tomu později postaví,“ dodává Juříková.

Dílo se za velké mediální pozornosti v roce 2012 přestěhovalo do Prahy z Moravského Krumlova, kde bylo desítky let vystaveno na zámku. Plátna podle malířova odkazu patří Praze, přáním autora ale bylo, aby město epopeji vybudovalo samostatný výstavní pavilon. To se zatím nestalo, Praha podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) stálé umístění řeší.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme