Španělsko vrátilo Kolumbii historické předměty, ilegálně vyvezené před 11 lety

Španělsko vrátilo Kolumbii cenné předměty z archeologických nálezů, staré i přes 2 tisíce let. Téměř 700 artefaktů zabavili španělští policisté v roce 2003 kolumbijskému občanovi, který pracoval pro drogové gangy a snažil se je společně s dalšími dvěma stovkami kusů nelegálně vyvézt do Evropy. Zpátky do Jižní Ameriky se vracejí po 11 letech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historické artefakty, které zabavila španělská policie drogovému mafiánovi před 11 lety, se dnes vracejí do Kolumbie

Historické artefakty, které zabavila španělská policie drogovému mafiánovi před 11 lety, se dnes vracejí do Kolumbie | Zdroj: ČTK

Objekty vyvezl muž z Kolumbie už v roce 2001. Španělská policie je ale našla při operaci „Florencie“, což byl rozsáhlý zátah proti drogovým mafiím.

Pak se artefakty dostaly do péče madridského Muzea Ameriky, které je zdokumentovalo, popsalo a na nějakou dobu je i vystavovalo.

Kolumbijská vláda se ale rozhodla dostat všechno zpět. Ministerstvo kultury, zahraničí, prokuratura i ambasáda v Madridu se obrátily na soud, který nakonec vyhověl a přikázal 691 kolumbijských kusů vrátit. V „lupu“ bylo ještě dalších asi 200 kusů z jiných zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o historických předmětech, které Španělsko vrátilo Kolumbii, zjišťoval jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Vrácené objekty mají velkou hodnotu, a to hlavně díky svému stáří. Většina z nich jsou malé keramické předměty – sošky, které pocházejí od nejrůznějších kultur, obývajících Jižní Ameriku v předkolumbovské éře.

Jsou to i okaríny i jiné hudební nástroje, pohřební urny na popel nebo i razítka, která nejspíš lidé používali kdysi k dekoraci těla barvami.

Některé objekty jsou až ze 14. století před naším letopočtem. Úřady je popisují jako skutečný archeologický poklad, za průřez obdobím před tím, než Španělé kolonizovali Jižní Ameriku.

Zástupce kolumbijského prokurátora řekl, že země získala celé archeologické muzeum, které se zatím nacházelo v cizině. Kolumbijská strana také poděkovala Španělům, že objekty zdokumentovali a dobře se o ně postarali.

Jedna ze sošek, které se vrátily ze Španělska do Kolumbie, na výstavě pro média v budově ministerstva zahraničí v Bogotě | Foto: Reuters

Jižní Amerika měla pověst kontinentu, který se „archeologicky brakuje“ – ať už to byli amatérští archeologové ze světa, ale někdy i profesionální výpravy, které zkoumaly místní kultury.

Kolumbie nedávno přijala zvláštní zákon proti ilegálnímu vyvážení objektů historické hodnoty. V červenci získali zpátky další desítky objektů, které někdo ilegálně vyvezl – vrátily se třeba z Panamy a Belgie.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme