Svět nakreslil Havla. Karikaturisti ho vidí jako ochránce míru i americkou roztleskávačku

Václav Havel jako ochránce mírové holubice nebo jako rozhodčí boxerského zápasu mezi pravdou a lží. I takové obrazy jsou na výstavě karikatur nazvané Svět kreslí Havla. Ta je k vidění v Hudebním a divadelním klubu pražské Malostranské besedy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstava karikatur Václava Havla, Malostranská beseda

výstava karikatur Václava Havla, Malostranská beseda | Foto: Martin Svozílek

Autoři projektu oslovili přes mezinárodní federaci FECO karikaturisty z celého světa. Reakce je potěšila. Díla na téma Václav Havel jim zaslalo 130 autorů z Evropy, Spojených států, Číny, Indie nebo i Kolumbie. Výstava v Malostranské besedě zahrnuje výběr asi 60 nejlepších prací.

„Zásadní věc, která se na výstavě opakuje a mě zaujala, je to, že byl veskrze vnímán pozitivně. Ani jeden, byť se tady objevují i kritické karikatury, není hrubé zesměšnění, což má karikatura někdy snahu z různých osobností udělat,“ řekl předseda České unie karikaturistů Radovan Rakus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karikaturisti vidí Václava Havla veskrze pozitivně, shrnul výstavu v Malostranské besedě jeden z autorů. Díla si prohlédl i Zdeněk Přidal

„Myslím, že je to snad jeden prezident naší republiky, který se toho nedočkal. Žádné trenýrky a podobně,“ dodal.

Vedle karikatury z pera srbského výtvarníka Nenada Vitase, která Havla ukazuje v póze roztleskávačky v dresu Spojených států, najdou návštěvníci výstavy i smířlivější kousky.

Na jednom z nich je Havel zobrazen jako pomocný dělník v pivovaru – sedí na pivním soudku, kouří cigaretu a čte knihu.

„Za sudem s pivem je ještě takový převálcovaný stín srpu a kladiva. Já jsem se snažil vyjádřit, že i v pivovaře přemýšlel o budoucnosti naší země, o tom, jak toho bolševika trošku potlačit a naši zemi někdy v budoucnosti, až to půjde k lepší zítřkům, povznést,“ popsal autor Roman Jurkas.

Další Čech - Roman Kelbich - zase nakreslil bývalého prezidenta ve společnosti skupiny Rolling Stones. „Původně to nebyl ani politik,“ uvedl, co se mu na zobrazované postavě líbí. „Byl jsem na festivalu Trutnoff, který ho uctívá, tam je Havel všude. Tím je mi sympatický, protože já sám mám rád rock,“ dodal.

Výstava Svět kreslí Havla potrvá v Hudebním a divadelním klubu Malostranské besedy do 30. září.

výstava karikatur Václava Havla, Malostranská beseda | Foto: Martin Svozílek

Zdeněk Přidal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme