Švýcarské muzeum přijme kontroverzní uměleckou sbírku Cornelia Gurlitta

Švýcarské Muzeum výtvarného umění v Bernu přijme kontroverzní uměleckou sbírku Cornelia Gurlitta. V Berlíně to společně oznámili zástupci muzea a německých úřadů. Obrazy a sochy sbíral Gurlittův otec Hildebrand, který pro nacistické Německo sháněl umělecké akvizice. U stovek děl proto stále není jasné, jestli nebyly ukradeny židovským majitelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské Muzeum výtvarného umění v Bernu

Švýcarské Muzeum výtvarného umění v Bernu | Zdroj: Reuters

Než bude původ více než 1200 uměleckých děl objasněn, zůstanou obrazy a sochy v Německu.

"Rozhodnutí přijmout sbírku bylo pro představenstvo muzea velmi těžké. Triumfální pocity nemáme, už kvůli minulosti, která na této umělecké sbírce ulpívá," řekl předseda představenstva profesor Christoph Schäubling s tím, že jejich muzeum nepřijme žádné dílo, které nacisté získali krádeží.

Původ uměleckých děl zkoumá v Německu pětadvacetičlenný expertní tým. "Díla zůstanou do ukončení jeho práce v Německu a budou uschována v Mnichově," potvrdila německá ministryně kultury Monika Grütters.

Dosud se u tří obrazů potvrdilo, že je ukradli nacisté.

Cornelius Gurlitt sbírku odkázal bernskému muzeu v poslední vůli. Muzeum si kvůli možným soudním sporům o navrácení děl ponechalo téměř půlroční lhůtu na rozmyšlenou.

Německé úřady objevily více než tisíc uměleckých děl, obrazů a soch, v Gurlittově mnichovském bytě před dvěma roky. A to náhodou, když sběratele prověřovaly kvůli možnému daňovému úniku.

Úřady vzácnou sbírku nejprve zabavily, počátkem letošního roku ji ale na základě rozhodnutí státního zastupitelství v Augsburgu opět vrátily. Měsíc poté Cornelius Gurlitt ve věku 81 let zemřel.

Odhadovaná hodnota sbírky se pohybuje kolem jedné miliardy eur.

Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme