Umělci Jan a Karel Saudkovi slaví osmdesáté narozeniny

Před 80 lety se narodili Jan a Karel Saudkovi. Dvojčata uspěla v umění. Jan patří mezi nejvýznamnější tuzemské fotografy. Jeho bratr, známý jako Kája, mezi nejuznávanější české komiksové kreslíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Saudek, křest knihy

Jan Saudek, křest knihy | Foto: Filip Jandourek

Karel Saudek pracoval v 60. letech jako technický kreslíř a kulisák ve filmových studiích na Barrandově.

Tehdy vytvářel komiksové kresby, které zaujaly filmového scenáristu Miloše Macourka. Ten je využil ve filmu Kdo chce zabít Jessii. V roce 1971 se Saudkovy kresby objevily i ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan a Karel Saudkovi se dnes dožívají 80 let. Tvorbu kreslíře Káji Saudka připomněli redaktorka Michaela Vetešková a Martin Foret z FF UPOL

„Saudek byl výjimečný v tom, že dlouhá léta tvořil do šuplíku. Komiks miloval od dětství a piloval svůj styl. Když v roce 1966 debutoval, tak byl v úžasné formě," vysvětluje Martin Foret z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a dodává:

„Suverénním způsobem ovládal komiksový jazyk a komiks pro něj byl přirozeným a hlavně primárním způsobem výrazu. Oproti jiným tvůrcům, kteří si ke komiksu tu a tam odskakovali.“

Kája Saudek svého bratra Jana zobrazil jako generála Xerona v příbězích Muriel a andělé.

Kája Saudek s dcerou Berenikou | Foto: archiv Bereniky Saudkové

Tento komiks podle Macourkova scénáře měl být v roce 1969 jeho největším projektem. Nakonec v časopise vyšlo jen několik stránek, kniha samotná byla vydána v roce 1991.

Po listopadovém převratu byla totiž prakticky všechna jeho díla znovu vydána. V roce 2009 dílo Muriel a andělé vyhrálo anketu o nejlepší český komiks.

„Jak sám říkal, za svůj život nakreslil snad sto tisíc kreseb a mnoho obrazů. Myslím, že pořád je co ukazovat, ale byla bych ráda, kdyby se s tím trochu šetřilo a postupně se pořád něco nového objevovalo. Snažíme se, aby každý rok vyšla nějaká publikace. Může to být komiks, knížka nebo pohlednice, ale trochu s tím šetříme,“ poznamenala loni jeho dcera Berenika.

Od nehody v dubnu 2006, kdy mu v krku zaskočilo sousto, leží Kája Saudek v motolské nemocnici.

Kája Saudek a Jan Saudek | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková, Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme