Umění starověku v Paláci Kinských návštěvníky neláká. NG expozici zavírá

Sbírku Umění starověku v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí v Praze dnes můžete vidět naposledy. V neděli ji Národní galerie zavře a v létě nahradí novými dočasnými výstavami. Důvodem je malá návštěvnost Paláce Kinských, což chce vedení galerie změnit. Zároveň má v plánu zlepšit nabízené služby a pustit se do stavebních změn některých částí paláce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác Kinských, Staroměstské náměstí, Kostel P. Marie před Týnem, Praha 1

Palác Kinských, Staroměstské náměstí, Kostel P. Marie před Týnem, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Palác Kinských měsíčně navštíví asi 400 lidí. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt vidí problém ve stávající expozici Umění starověku.

„To jsou exponáty, které v drtivé většině pocházejí ze sbírek Národního muzea. Výstava také vznikla ve spolupráci s Národním muzeem a Filozofickou fakultou UK,“ říká Fajt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách, které Národní galerie plánuje v Paláci Kinských, natáčela Veronika Štefanová

„Ve druhém patře předního traktu chceme návštěvníkům nabídnout program krátkodobých výstav. A to těch, které budou mít silný návštěvnický potenciál,“ uvádí ředitel Národní galerie a pokračuje:

„V průběhu června bude první patro znovu zpřístupněno. Ten čas potřebujeme k tomu, abychom umožnili našim kolegům z Národního muzea a dalších spřátelených institucí, aby si odvezli svoje exponáty, a začali jej připravovat pro krátkodobý program. To předpokládá nějakou sanaci prostoru.“

V budoucnu by se mělo v Paláci Kinských objevit taky informační centrum pro návštěvníky Národní galerie, která v Praze spravuje celkem šest budov. Jiří Fajt chce taky budovu zbavit nevýhodných nájemních smluv. Dojde k zásadní proměně struktury dlouhodobých nájemců.

Vedení galerie má v plánu i stavební změny. „Jedním z cílů je propojit Týnskou uličku za Palácem Kinských se Staroměstským náměstím. Chceme měnit celý vstupní trakt. Chceme to řešit prostorově velkoryseji,“ dodává Fajt.

Všechny plánované změny jsou součástí koncepce Národní galerie na roky 2014 až 2020. Tu ještě nezveřejnili. V současné chvíli se k ní vyjadřuje Ministerstvo kultury.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme