Unikátní dialog mezi uměním a přírodou. Sochař svými díly oživuje mořská dna

FOTO UVNITŘ. Sochař Jason deCaires Taylor si pro svá díla vybral neobvyklou výstavní síň - svým uměním oživuje mořské dno. Potěšení z něj tak nemají pouze turisté a potápěči, ale i podmořská fauna a flóra. Tajemné betonové postavy se brzy po svém spuštění do moře stávají domovem mořských živočichů i ideální živnou půdou pro řasy a korály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmořská socha

Podmořská socha | Foto: Jason deCaires Taylor | Zdroj: Oficiální instagram

„Netušil jsem, jestli to vůbec půjde, ale po pár krůčcích a velmi lopotném učení jsem vytvořil první sochu. S mořskými biology a místním centrem potápěčů jsme dílo ponořili do moře u pobřeží Grenady, v oblasti zdevastované hurikánem Ivan," popsal deCaires Taylor na konferenci TED své začátky v oblasti „podmořského sochařství".

„A pak se stalo něco neuvěřitelného. Socha se proměnila. Z jedné sochy pak byly dvě. Ze dvou bylo záhy dvacet šest. Než jsem se nadál, měli jsme první podvodní park se sochami na světě," dodal. Jeho podvodní sochařský park vytvořený na pobřeží Granady se nachází i na seznamu Top 25 divů světa National Geografic.


Materiály a koncepce, které umělec používá doslova pomáhají podporovat život pod mořskou hladinou. „Stabilní platformu skýtá tmel s dlouhou životností a neutrálním pH. Jeho textura umožňuje korálům přichytit se. Navíc umisťujeme sochy od útesů směrem po proudu, aby se korály po rozmnožení měly kde usadit," řekl na konferenci.


Sochař postupně mapuje, jak se jeho sochy mění v živoucí objekty plné nejen korálů, ale i řas a dalších rostlin, ze kterých následně profitují také podmořští živočichové. V současnosti už jsou díky němu mořská dna posetá stovkami děl.


„Úžasnější místo, než je oceán, si nemůže umělec k pořádání výstavy přát. Vidíte úchvatnou hru světel, která se každou hodinu mění, zvířený písek, který halí sochy do tajemných oblaků; dílo s jedinečnou celoživotní zárukou," popsal deCaires Taylor své nadšení z tvorby, která dle jeho slov vytváří "dialog mezi přírodou a uměním".

Náměty svých soch nachází třeba v aktuálním společenském dění - jedno ze sousoší například znázorňuje člun s uprchlíky nebo pár se zdeformovanými obličeji, který si pořizuje selfie.


Kromě parku u pobřeží Granady se loni Taylorova vize zhmotnila i v podobě prvního evropského podvodního muzea s názvem Museo Atlantico, které vzniklo nedaleko ostrova Lanzarote, konkrétně v zátoce Coloradas Bay. Místo se ihned stalo vyhledávaným cílem potapěčů i běžných turistů, kteří si sochařská díla mohou prohlížet na lodích s proskleným dnem. Další podmořské sochy deCaires Taylor umístil třeba poblíž mexického Cancúnu.

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme