V Kamenickém Šenově vyrábí sklo už 130 let. Dnes hlavně svářečské

Sklárna v Kamenickém Šenově oslavila 130 let od svého založení. Firma je jedinou sklárnou v Evropě, která vyrábí speciální ochranná skla pro svářeče, skláře, taviče, oceláře a hutníky. K její produkci patří i skla do dalekohledů nebo brýlí, které umožňují pozorovat Slunce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna v Kamenickém Šenově

Sklárna v Kamenickém Šenově | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

„V roce 1886 byla nejprve zprovozněna místní trať Česká Kamenice – Kamenický Šenov a v březnu byl zahájen provoz sklářské hutě Adolfa Rückla. Anna Rücklová nechala tuto huť postavit pro svého syna Adolfa,“ zasvěcuje do historie kamenické sklárny ředitelka nedalekého Sklářského muzea Helena Braunová.

Původně se stejně jako většina výrobců skla orientovala na sklo užitkové. „V roce 1950 došlo k zásadní změně, byla zahájena experimentální výroba optického skla. Poslední fází výroby bylo potom sklo svářečské,“ doplňuje ředitelka muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kamenickém Šenově vyrábí sklo už 130 let. Natáčela tam redaktorka Eva Malá

Jak speciální skla v Kamenickém Šenově vyrábějí, se mohli na vlastní oči přesvědčit návštěvníci při dnu otevřených dveří.

„My musíme při výrobě dodržovat nějaké parametry. To není prostě jenom nějaké sklo, že když vyjde tahle barva, tak uděláme popelníky, když vyjde jiná barva, tak uděláme něco jiného. Každý den se měří parametry v té viditelné oblasti spektra a to nám ukáže ochranný stupeň,“ vysvětluje pracovnice sklárny Alena Štíbrová.

Sklárna v Kamenickém Šenově | Foto: Eva Malá

„Vyrábíme škálu od trojek až po čtrnáctky. Trojky jsou taková světlá skla, která jsou podobná protislunečním, a čtrnáctky jsou zase absolutně černá – přes ně už skoro nic nevidíte. To je takové speciální svařování.“

Sklo je ve skutečnosti temně zelené a dokáže ochránit oči před infračerveným i ultrafialovým zářením. Tažené tabule váží osm kilogramů a musí se rozřezat na malé destičky. Za směnu se nařeže 1000 kilo skla. To se pak podle zakázky dál vyřezává do potřebného tvaru.

Sklárna v Kamenickém Šenově | Foto: Eva Malá

Zdejší způsob výroby taženého tabulového skla je v Česku ojedinělý, 80 procent produkce míří do zahraničí. Velkou konkurencí jsou pouze čínští výrobci. Malá sklárna je ale zatím předčí rychlostí, precizností a schopností dodávat i malé série.

Sklárna v Kamenickém Šenově | Foto: Eva Malá

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme